Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Lipóti Pékség gyárába a kormány 7 milliárd forintot ad bele.

Letették a Lipóti Tóth és Társai Zrt. új üzemének alapkövét Hatvanban, adta hírül a Pénzügyminisztérium pénteki közleménye. Az ünnepélyes sajtóeseményen Varga Mihály mondott beszédet. A pénzügyminiszter azt mondta, a járványhelyzet eredményes kezelése után egy válságálló gazdaságra építhet a kormány, így Magyarország gyorsan visszatérhet arra a növekedési pályára, ahol a krízis előtt volt. A miniszter a sütőipari vállalkozást példaértékű fejlesztésnek nevezte. Kiemelte, hogy a Lipóti Pékség beruházása egy hagyományos iparágat képviselő innovatív és piacnyitó fejlesztés.

A Lipóti új gigapéksége eredetileg kétmilliárddal többől, vagyis 17 milliárd forintból épült volna meg - ezt közölték még március elején, és az akkor verzió szerint az állami hozzájárulás még egy kicsit kevesebb, 6,75 milliárd forint volt. Aztán Magyarországra is megérkezett a koronavírus, ami persze a Lipóti terveit is eltérítette, a gyár összköltésge is feltehetőleg a járvány gazdasági hatásai miatt lett kevesebb. Az üzem alapkőletételét is már április végén megejtették volna, a gyár felhúzását egy évnyire tervezték, és már jövő tavasszal megindították volna a termelést. Mivel maga az alapkőletétel csúszni kényszerült a vírus miatt, valószínűleg a termelés kezdete is jövő nyárra tolódik.

illusztráció (MTI)
illusztráció (MTI)

Az új üzem mögött a Lipóti Tóth és Társa Zrt.-t áll, mely Tóth Péter és a NER egyik kedvenc építője, Paár Attila, a WHB csoport tulajdonosának közös cége (Tóth érdekeltségi körébe korábban csak a Lipóti Pékség Kft. és a Lipóti Sütőipari Kft. tartozott). A közös vállalatot tavaly októberben jegyezték be.

Tóth a napi.hu-nak még márciusban azt mondta, hogy a hatvani telepen évente 75-80 ezer tonna sütőipari terméket állítanak majd elő, fagyasztott termékeket és napi friss árukat egyaránt. Nagy hangsúlyt helyeznek a hagyományos kovászos termékekre - csak kovászléből 50 ezer litert használnak fel naponta. A gyár termelése robottechnikára épül majd, de így is 260 új munkahelyet teremtenek vele. A beruházás révén termékeik az észak-magyarországi térségben is elérhetővé válnak majd. Az új üzem - bár korábban szóba került az osztrák export lehetősége - első körben a magyarországi igényeket szolgálja majd ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.