<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2010 és 2012 között öt olyan nagyberuházás volt hazánkban, melynek támogatásáról egyedi döntést hozott a kormány - derül ki egy parlamenti írásbeli válaszból.

2010 és 2012 között öt olyan nagyberuházás volt, melyet a kormány egyedi döntéssel részesített támogatásban - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írásbeli válaszából, melyet Shciffer András és Sheiring Gábor kérdésére adott. Az LMP-s képviselők az eltelt két év egyedi támogatásairól és adókedvezményeiről érdeklődtek. A kormány számos esetben hozott ugyanis egyedi beruházási támogatási döntést az elmúlt két év során, folytatva elődjei gyakorlatát.

Korábban ilyen vissza nem térítendő állami támogatást kap(ott) 2008-2013 között több, mint 22 milliárd forint értékben a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft , de ilyen támogatásban részesült egymilliárd forint értékben a Robert Bosch Kft ., és még sok kisebb-nagyobb, jellemzően iparvállalat is.

2 év - 5 nagyberuházás

Matolcsy György felsorolása alapján az alábbi vállalatok beruházásai kapcsán született egyedi döntés a támogatásokról:

  • Audi Hungária Motor Kft. - 2011. április 6.
  • General Motors Powertrain Magyarország Kft. - 2011. április 6.
  • Audi Hungária Motor Kft. - 2011. július 13.
  • Nokia Siemens Networks - 2011. október
  • Ibiden Hungary Gyártó Kft. - 2012. február 29.

A döntést követően a támogatásban részesülő vállalattal támogatási szerződést köt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a nemzetgazdasági tárca.

Matolcsy válasza szerint a támogatási szerződés részletesen meghatározza a támogatott projekt paramétereit, a kötelező fenntartási időszakot (nagyvállalatok esetében öt év, kis- és középvállalkozások esetében három év) és a nem teljesítésből adódó szankciórendszert. Amennyiben a beruházó a szerződéses feltételeket nem teljesíti, a támogatást részben vagy egészben kamattal növelten vissza kell fizetnie.

Egyedi adókedvezményt nem adtak Orbánék

Az adókedvezményekkel kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy 2010 és 2012 között nem születettek eseti jellegű, egyedi adókedvezmény biztosításáról szóló kormányzati döntések. A korábban említett cégek mindössze a társasági adóról szóló törvényben is szereplő fejlesztési adókedvezményt vehetik igénybe, ha megfelelnek az előírt feltételeknek. Vagyis csak akkor vehető igénybe, ha a vállalkozás vállalja, hogy a megvalósítandó beruházást annak üzembe helyezését követően kis- és középvállalkozás esetében legalább három évig, nagyvállalkozás esetében legalább öt évig fenntartja.  Munkahelyteremtő beruházás esetén ez azt jelenti, hogy a vállalkozás ezen időtartam alatt köteles fenntartani az érintett régióban az újonnan létrehozott munkahelyeket. A kedvezményezett települési önkormányzat területén megvalósított jelenértéken legalább 1 milliárd forint értékű, valamint a jelenértéken legalább 3 milliárd forintértéket meghaladó beruházások esetén pedig további 75, illetve 150 fős létszámnövelési kritériumot is előír a törvény.

A kisvállalkozásokat is támogatják már

Bár nem egyedi döntés révén, de a szabad vállalkozási zónák megalkotásával a kis- és középvállalkozások fejlődését is támogatja, segíti a kormány. Plusz forráshoz juthatnak ugyanis új beruházás és új munkahelyek teremetésével kapcsolatban, a munkaerőköltséget pedig 3 éven keresztül csökkenthetik: az első két évben a teljes szociális hozzájárulási adótól mentesülnek a munkaadók, a harmadikban pedig annak felét kell csak befizetni dolgozónként. Szerdán pedig azt is közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy mely térségek lesznek szabad vállalkozási zónák, a listát lásd: Íme, ezek lesznek a szabad vállalkozási zónák című cikkünket. 

mfor.hu