2019. május 31. 14:51

Egyéb cégen keresztül Mészáros Lőrinc ölébe hullott volt-Simicska cég nem panaszkodhat a tavalyi évére.

Magasabb árbevétel mellett enyhén csökkenő nyereség jellemezte a hirdetőoszlopokkal foglalkozó Mahir Cityposter tavalyi évét. Az, hogy az elmúlt egy évben többször is tulajdonost váltott a társaság, nem igazán zavarta meg a működést. Simicska Lajos először ugyanis Nyerges Zsoltnak adta el a cégeit - köztük a szóban forgót is -, majd innen a Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvédhez, Vörös Józsefhez került. Ő idén tavasszal a felcsúti milliárdosnak adta át a társaságot, aki nem sokkal ezután egyébként eltüntette a HVG címlapjait az oszlopokról egy szerződésbontás révén.

Forrás: mahir.hu Forrás: mahir.hu

A Mahir Cityposter 2018-ban 781 milliós árbevételt könyvelhetett el a korábbi 749 millió után - a növekedés a hirdetésből származó bevételnek köszönhető, 734 millió folyt be ilyen címen, míg 2017-ben még csak 674 millió. Plakát eladásából már csak 3,6 millióra, terület bérbeadásból pedig 20 millióra tettek szert - mindkét tételnél csökkenés mutatkozott előző évhez képest. A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások is mérséklődtek. Anyagjellegűként 100 millióval kevesebbet, 408 milliót költöttek el, személyi jellegűként pedig 126 milliót a 141 után. Utóbbi úgy mérséklődött egyébként, hogy az átlagos foglalkoztatotti létszám 16 fő volt az előző évi 17 után. A bérköltségből így 490 296 forintos átlagbér vezethető le, ami jelentős visszaesés eredménye, 2017-ben ugyanis még átlagosan 523 647 forintért dolgoztak az alkalmazottak.

Az, hogy az emelkedő bevétel, csökkenő anyag- és személyi jellegű ráfordítás mellett mérséklődött a cég nyeresége, annak köszönhető, hogy egyéb ráfordításként 211 milliót számoltak el a korábbi 141 után. Ennek hátterében az a 189 millió forint áll, amit ezen a soron ráfordításként elszámolt adóként könyveltek el (itt kerül feltüntetésre például a levonható előzetesen felszámított áfa is).

Üzemi szinten ezek után 97 millióról 74-re mérséklődött a nyereség, amit érdemben csak az adófizetési kötelezettség tudott tovább csökkenteni, hogy adózott eredményként 70,9 millió forint kerüljön kimutatásra a 2017-es 88 millió után.

Ebből a közel 71 millióból azért osztalékra is futotta, a taggyűlési határozat értelmében

"mivel a társaság gazdasági helyzetének stabilitását nem veszélyeztetné" 40 millió forintot fizetnek ki a tulajdonosoknak. Ez csak töredéke az előző évinek, amikor még Simicskához tartozott a cég: akkor 100 milliót lapátoltak ki belőle.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.