2019. május 31. 14:51

Egyéb cégen keresztül Mészáros Lőrinc ölébe hullott volt-Simicska cég nem panaszkodhat a tavalyi évére.

Magasabb árbevétel mellett enyhén csökkenő nyereség jellemezte a hirdetőoszlopokkal foglalkozó Mahir Cityposter tavalyi évét. Az, hogy az elmúlt egy évben többször is tulajdonost váltott a társaság, nem igazán zavarta meg a működést. Simicska Lajos először ugyanis Nyerges Zsoltnak adta el a cégeit - köztük a szóban forgót is -, majd innen a Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvédhez, Vörös Józsefhez került. Ő idén tavasszal a felcsúti milliárdosnak adta át a társaságot, aki nem sokkal ezután egyébként eltüntette a HVG címlapjait az oszlopokról egy szerződésbontás révén.

Forrás: mahir.hu Forrás: mahir.hu

A Mahir Cityposter 2018-ban 781 milliós árbevételt könyvelhetett el a korábbi 749 millió után - a növekedés a hirdetésből származó bevételnek köszönhető, 734 millió folyt be ilyen címen, míg 2017-ben még csak 674 millió. Plakát eladásából már csak 3,6 millióra, terület bérbeadásból pedig 20 millióra tettek szert - mindkét tételnél csökkenés mutatkozott előző évhez képest. A bevételek növekedésével párhuzamosan a ráfordítások is mérséklődtek. Anyagjellegűként 100 millióval kevesebbet, 408 milliót költöttek el, személyi jellegűként pedig 126 milliót a 141 után. Utóbbi úgy mérséklődött egyébként, hogy az átlagos foglalkoztatotti létszám 16 fő volt az előző évi 17 után. A bérköltségből így 490 296 forintos átlagbér vezethető le, ami jelentős visszaesés eredménye, 2017-ben ugyanis még átlagosan 523 647 forintért dolgoztak az alkalmazottak.

Az, hogy az emelkedő bevétel, csökkenő anyag- és személyi jellegű ráfordítás mellett mérséklődött a cég nyeresége, annak köszönhető, hogy egyéb ráfordításként 211 milliót számoltak el a korábbi 141 után. Ennek hátterében az a 189 millió forint áll, amit ezen a soron ráfordításként elszámolt adóként könyveltek el (itt kerül feltüntetésre például a levonható előzetesen felszámított áfa is).

Üzemi szinten ezek után 97 millióról 74-re mérséklődött a nyereség, amit érdemben csak az adófizetési kötelezettség tudott tovább csökkenteni, hogy adózott eredményként 70,9 millió forint kerüljön kimutatásra a 2017-es 88 millió után.

Ebből a közel 71 millióból azért osztalékra is futotta, a taggyűlési határozat értelmében

"mivel a társaság gazdasági helyzetének stabilitását nem veszélyeztetné" 40 millió forintot fizetnek ki a tulajdonosoknak. Ez csak töredéke az előző évinek, amikor még Simicskához tartozott a cég: akkor 100 milliót lapátoltak ki belőle.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.