3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az országos munkáltatói szervezetek csak akkor járulnak hozzá a minimálbér 40 ezer forintra emeléséhez, ha az egészségügyi hozzájárulás radikálisan csökken, s ha a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások kompenzációt kapnak. Mindezek teljesülésére semmi esély nincs. Így az Országos Munkaügyi Tanácsban nem lesz megállapodás, és a kormány saját hatáskörében dönthet.

Az országos munkáltatói szervezetek csak akkor járulnak hozzá a minimálbér 40 ezer forintra
emeléséhez, ha az egészségügyi hozzájárulás radikálisan csökken, s ha a nehéz helyzetbe kerülő
vállalkozások kompenzációt kapnak. Mindezek teljesülésére semmi esély nincs. Így az Országos
Munkaügyi Tanácsban nem lesz megállapodás, és a kormány saját hatáskörében dönthet a legkisebb
munkabérről.

Amennyiben a minimálbér a kért kompenzációk nélkül emelkedik 40 ezer forintra, akkor a hazai kis- és középvállalkozások elveszíthetik verseny- és jövedelemtermelő képességüket. Elsősorban a mezőgazdasági és a textilipari cégek kényszerülhetnek arra, hogy leépítsék a dolgozóikat, mivel ezekben az ágazatokban a legalacsonyabbak a fizetések. A munkáltatók szakértői szerint tartani lehet a szürke- és feketegazdaság további terjedésétől is. Mindezek elkerülhetőek lennének, ha a kormány kompenzálná a minimálbér 57 százalékos emeléséből adódó többletterheket. A munkáltatók írásos javaslatot tettek. Ebben azt kérik, hogy jövőre a minimálbér emelkedésének megfelelő mértékben csökkenjen a 2001-ben 4200 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás, amelyet a dolgozók után fizetnek a cégek. A munkáltatók kérik továbbá, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak egészségügyi hozzájárulása a munkaidővel arányosan mérséklődjön, azaz hatórás munkaidő esetén a hozzájárulás a teljes összeg hatnyolcad része legyen.

A gazdálkodók azt is felvetik, hogy azok a cégek, amelyeknek különös nehézséget okoz a magas
minimálbér, kompenzációt kapjanak a Munkaerő-piaci Alapból. Az alap várhatóan rendelkezik majd az
ehhez szükséges forrásokkal. A munkáltatók szükségesnek tartják azt is, hogy az egyéni vállalkozók is igénybe vehessék az adójóváírást.

A kormány egyik kérést sem teljesíti. Matolcsy György gazdasági miniszter a parlament foglalkoztatási
bizottságában egyértelművé tette, hogy a kormány a korábban tervezetteken túl nem ad további
kedvezményeket a vállalkozóknak. Így a tb-járulék kétszázalékos csökkentése az egyetlen komoly
támogatás, amelyet kiegészít a kis- és közepes vállalkozásoknak adható tízmillió forintos beruházási
adókedvezmény, továbbá a hitelprogram.

Az Országgyűlés a jövő héten szavaz az adótörvényekről, és ennek során várhatóan jóváhagyja azt a
paragrafust is, amely a kormány hatáskörébe utalja a minimálbér megállapításának jogát.

Kompenzáció hiányában a munkáltatók legfeljebb 30 ezer forintos minimálbért tudnak elfogadni. A
szakszervezetek a kormánnyal egyetértésben a 40 ezer forint mellett foglalnak állást, megállapodásra
tehát nem sok az esély. Az OMT várhatóan már csak egyszer ül össze a határidőig, ám a tárgyalás tét
nélküli, és a szociális partnerek legfeljebb az álláspontjaikat rögzíthetik. A kormány pedig a határidő
letelte után máris kihirdetheti a 40 ezer forintos minimálbért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.