Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A munkaügyi jogszabályok betartása javult tavaly, a munkabiztonsági előírások teljesítése viszont romlott az ellenőrzött munkáltatók körében - derült ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján. Kiss Péter miniszter közölte: az elmúlt években egyre több feketefoglalkoztatásért vonták felelősségre a munkáltatókat. Tavaly 42 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak az ellenőrzések során.

A múlt évben az ellenőrzött 45 ezer munkáltató 70,5 százaléka sértette meg a munkaügyi szabályokat, egy évvel korábban viszont 88,2 százalékuk. A munkabiztonsági szabályokat be nem tartók aránya az ellenőrzöttek között a múlt évben 91 százalék volt, egy évvel korábban viszont 78 százalék. Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Péter miniszter elmondta: ez a nagyobb arány nem egyértelműen a kedvezőtlenebb munkabiztonsági helyzetet jelenti, hanem azt is, hogy célzottabbá, eredményesebbé váltak az ellenőrzések.

A felügyelők gyakran névtelen munkavállalói bejelentések alapján keresik fel az egyes munkahelyeket, s kevés kivételtől eltekintve a bejelentések megalapozottak voltak. A múlt évben tízezer állampolgári bejelentést kapott az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), amely már regionális rendszerben működik.

A miniszter elmondta: a munkaügyi ellenőrzések területén az egyik legfontosabb feladat, hogy csökkentsék a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás arányát. Az elmúlt évek során ugyancsak az ellenőrzés hatékonyságának javításával egyre több feketefoglalkoztatásért vonták felelősségre a munkáltatókat. A felügyelők 2004-ben körülbelül tízezer feketén foglalkoztatott munkavállaló miatt szabtak ki büntetést, 2005-ben már csaknem harmincezer, a múlt évben pedig 42 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak az ellenőrzések során.

Az OMMF nem csak a büntetésekkel kívánja elérni, hogy a munkáltatók nagyobb arányban tartsák be a munkaügyi és munkabiztonsági szabályokat, hanem partnerségre, együttműködésre törekszik a cégekkel. A cél, hogy elsősorban ne a szankciók, hanem az általános társadalmi elvárás miatt tartsák be a szabályokat.

Kiss Péter kérdésre válaszolva elmondta, hogy hamarosan a kormány, majd az Országgyűlés elé kerül az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint a munkaügyi ellenőrzések kiterjednének nem csak a minimálbér, hanem általánosan a munkabér-fizetési kötelezettségek teljesítésére is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.