3p

Félmilliót a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett debreceni cég igazgatósági tagjai kapnak, ennél egy százassal többet a testület elnöke - derül ki a kormánybiztos által május végén meghozott, de a tőzsde honlapján csak ma közzétett határozatból.

Koronavírus-járvány ide, vagy oda, szép tiszteletdíjakat szavazott meg Juhász Edit kormánybiztos a bő két hónapja példátlan módon, a veszélyhelyzetre tekintettel állami felügyelet alá vont Kartonpack Dobozipari Nyrt. új tisztségviselőinek.

A Kartonpack üzemében. Fotó: MTI
A Kartonpack üzemében. Fotó: MTI

Az ötfős igazgatóság (it) elnöke Uszkay-Boiskó Sándor (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt) havonta bruttó 600 ezer forintot kap, de ennél többet vihet haza hó elején, mivel egyúttal ő a társaság vezérigazgatója - hogy mennyiért, arról nem szól a fáma. A további négy it-tag fejenként havi bruttó 500 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Ugyanennyiért, azaz havonta bruttó félmillió forintért végzi el a rá bízott feladatokat a háromfős felügyelőbizottság (fb) elnöke, Farkas Gábor, aki ugyan e minőségében "csak" 400 ezret kap, ám mivel egyúttal az fb-vel megegyező létszámú és összetételű auditbizottsága (ab) elnöke is, ezután további bruttó 100 ezerben részesül. Az fb és ab másik két tagja összesen bruttó 300-300 ezret tehet zsebre havonta, 250-50 ezres megoszlásban. 

A kormánybiztos által megszavazott tiszteletdíjak busásnak tekinthetők, az alapján, hogy a Kartonpack Nyrt. a fő tevékenysége, a papír-csomagolóeszközök gyártása alapján nem tűnik olyan kaliberű társaságnak, mely a létfontosságúnak számító ágazatok egyikébe tartozna. Maximum azért lehet jelentősége, mert partnerei között a gyógyszeripar kiemelt helyet foglal el.

Ám kérdés, csupán e tény indokolhatta-e az állami felügyelet alá vonást. Az ok inkább lehetett az előző, a 2000-es évek elejének brókerbotrányában, a Kulcsár-ügyben elítélt tulajdonosi kör kifüstölése, miután a velük szembeni, évekkel ezelőtti jogerős vagyonelkobzási bírósági végzésnek az állam nem tudott érvényt szerezni.

A nagyvonalú tiszteletdíjak már csak azért is meglepőek, mert a társaság a 2019-es évét 2,5 milliárd forint árbevétel mellett alig valamivel több mint 8 millió forint nyereséggel zárta. Valamint azért, mert a cég állami felügyelete legkésőbb augusztus 15-én megszűnik. Hogy azután mi lesz, azt nem tudni, mindenesetre a mostani döntések arra utalnak, hogy egy ideig még az állam holdudvarában maradhat a társaság.

A Kartonpack vezető tisztségviselői:

Igazgatóság:

  • Uszkay-Boiskó Sándor elnök (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt), 
  • Hutiray Gyula Árpád (korábbi erzsébetvárosi fideszes önkormányzati képviselő, volt önkormányzati főtanácsadó),
  • Vass Viktória,
  • Jakab László,
  • Mancsiczky László (a Fidesz tagja, ügyvéd, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja, Kósa Lajost is ő képviselte a sajtóperekben). 

Felügyelőbizottság és auditbizottság: 

  • Farkas Gábor elnök,
  • Töklincz Piroska (január végéig a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója volt),
  • Gazsó Balázs (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja). 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!