TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Félmilliót a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett debreceni cég igazgatósági tagjai kapnak, ennél egy százassal többet a testület elnöke - derül ki a kormánybiztos által május végén meghozott, de a tőzsde honlapján csak ma közzétett határozatból.

Koronavírus-járvány ide, vagy oda, szép tiszteletdíjakat szavazott meg Juhász Edit kormánybiztos a bő két hónapja példátlan módon, a veszélyhelyzetre tekintettel állami felügyelet alá vont Kartonpack Dobozipari Nyrt. új tisztségviselőinek.

A Kartonpack üzemében. Fotó: MTI A Kartonpack üzemében. Fotó: MTI

Az ötfős igazgatóság (it) elnöke Uszkay-Boiskó Sándor (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt) havonta bruttó 600 ezer forintot kap, de ennél többet vihet haza hó elején, mivel egyúttal ő a társaság vezérigazgatója - hogy mennyiért, arról nem szól a fáma. A további négy it-tag fejenként havi bruttó 500 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Ugyanennyiért, azaz havonta bruttó félmillió forintért végzi el a rá bízott feladatokat a háromfős felügyelőbizottság (fb) elnöke, Farkas Gábor, aki ugyan e minőségében "csak" 400 ezret kap, ám mivel egyúttal az fb-vel megegyező létszámú és összetételű auditbizottsága (ab) elnöke is, ezután további bruttó 100 ezerben részesül. Az fb és ab másik két tagja összesen bruttó 300-300 ezret tehet zsebre havonta, 250-50 ezres megoszlásban. 

A kormánybiztos által megszavazott tiszteletdíjak busásnak tekinthetők, az alapján, hogy a Kartonpack Nyrt. a fő tevékenysége, a papír-csomagolóeszközök gyártása alapján nem tűnik olyan kaliberű társaságnak, mely a létfontosságúnak számító ágazatok egyikébe tartozna. Maximum azért lehet jelentősége, mert partnerei között a gyógyszeripar kiemelt helyet foglal el.

Ám kérdés, csupán e tény indokolhatta-e az állami felügyelet alá vonást. Az ok inkább lehetett az előző, a 2000-es évek elejének brókerbotrányában, a Kulcsár-ügyben elítélt tulajdonosi kör kifüstölése, miután a velük szembeni, évekkel ezelőtti jogerős vagyonelkobzási bírósági végzésnek az állam nem tudott érvényt szerezni.

A nagyvonalú tiszteletdíjak már csak azért is meglepőek, mert a társaság a 2019-es évét 2,5 milliárd forint árbevétel mellett alig valamivel több mint 8 millió forint nyereséggel zárta. Valamint azért, mert a cég állami felügyelete legkésőbb augusztus 15-én megszűnik. Hogy azután mi lesz, azt nem tudni, mindenesetre a mostani döntések arra utalnak, hogy egy ideig még az állam holdudvarában maradhat a társaság.

A Kartonpack vezető tisztségviselői:

Igazgatóság:

  • Uszkay-Boiskó Sándor elnök (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt), 
  • Hutiray Gyula Árpád (korábbi erzsébetvárosi fideszes önkormányzati képviselő, volt önkormányzati főtanácsadó),
  • Vass Viktória,
  • Jakab László,
  • Mancsiczky László (a Fidesz tagja, ügyvéd, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja, Kósa Lajost is ő képviselte a sajtóperekben). 

Felügyelőbizottság és auditbizottság: 

  • Farkas Gábor elnök,
  • Töklincz Piroska (január végéig a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója volt),
  • Gazsó Balázs (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja). 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.