2020. május 27. 07:43

Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.

A jelek szerint legfeljebb négy hónapig lesz állami felügyelet alatt a tőzsdei társaság, a Kartonpack Nyrt. Erről a parlamenthez benyújtott törvényjavaslat egyik paragrafusa rendelkezik. 

Mint arról beszámoltunk, április 17-én azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonták a debreceni székhelyű Kartonpack Nyrt.-t. Ettől a naptól kezdve a magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, Juhász Edit, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára járt el a cég élén.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A felügyelet alá vonás után rögtön lecserélték a cég vezetőségét, majd április legvégén a társaság könyvvizsgálójának megbízatását is megszüntették és újat neveztek ki a helyére. Ezzel van összefüggésben az is, hogy mivel a csere miatt késik a 2019-es éves beszámoló elfogadása és összeállítása, azt nem tudták időben közzétenni a Budapesti Értéktőzsde oldalán, ezért a Magyar Nemzeti Bank felfüggesztette a kereskedést a cég részvényeivel

Hogy ezen kívül mi történt az állami felügyelet alatt, biztosan nem tudni, véleményünk szerint a szerződések és a gazdálkodás, működés átvilágítására jó esély van. Ez a rendkívüli helyzet azonban legkésőbb augusztus 15-én megszűnik a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslat egyik paragrafusa alapján. 

A dokumentum szerint 

"a veszélyhelyzet megszűnésével az állami felügyeletet meg kell szüntetni oly módon, hogy az állam felügyelet alatt történtekről a cég vezetését a Magyar Állam nevében eljáró személynek tájékoztatnia kell. A tájékoztatás megtörténtéig a cég vezetésének nincs teljes rálátása a céggel kapcsolatban történtekre, emiatt indokolt a tájékoztatásig tartó rövid átmeneti időtartamra az állami felügyeletet fenntartani a tulajdonosok védelme érdekében."

Ennek a tájékoztatásnak kell egy előre egyeztetett időpontban, de legkésőbb augusztus 15-ig megtörténnie. A tájékoztatást követő napon az állami felügyelet is megszűnik. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.