2011. június 9. 10:48

A német BMW 500 millió fontos beruházással bővíti Mini-gyártási kapacitását Nagy-Britanniában az elkövetkező három évben a következő generációs modell előkészítéseként.

"Megkezdtük brit üzemeink előkészítését a Mini következő generációs modelljének gyártására és ez egyúttal azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság marad a modell gyártásának központja" - fogalmaz a BMW közleménye.

A beruházás oroszlánrészét új termelési kapacitás létesítése teszi ki az oxfordi Mini üzemben, ami 5 ezer munkahely megőrzésével jár együtt.

A BMW 2000 óta összesen már 1,5 milliárd font-sterlinget invesztált Nagy-Britanniában.

David Cameron miniszterelnök üdvözölte a BMW bejelentését egy nappal azt követően, hogy a japán Nissan Motor is 192 millió fontos beruházást jelentett be.

"Az olyan jelképértékű brit modellek mint a Mini gyártása és exportja nagyban hozzájárul a kormány gazdasági egyensúly helyreállítására irányuló törekvéséhez" - mondta a miniszterelnök.

A BMW és a Nissan termelő beruházása jól illeszkedik a kormány termelésösztönző stratégiájába, amellyel a gazdasági és pénzügyi válságot követő recesszióból kívánja kivezetni az országot. Nagy-Britannia gazdasági teljesítményének 13 százalékát az ipari termelés adja.

Vince Cable, az üzleti és banki ügyek minisztere június harmadik hetében Detoritba látogat, ahol a Ford és a General Motors vezetőivel tárgyal majd nagy-britanniai beruházásokról. Cable egy héttel ezelőtt Japánban tárgyalt a Nissan vezetőivel.

A brit autóipar jórészt külföldi tulajdonban van, több mint 700 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 25 milliárd fontos exportjával az ország kivitelének 10 százalékát adja.

A BMW tavaly 216.302 Mini gépkocsit gyártott Nagy-Britanniában és a világ több mint 90 országába exportált. A Mini a harmadik legnagyobb brit autógyár, a brit autóipari termelésének 17 százalékát adja.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.