2011. június 9. 10:48

A német BMW 500 millió fontos beruházással bővíti Mini-gyártási kapacitását Nagy-Britanniában az elkövetkező három évben a következő generációs modell előkészítéseként.

"Megkezdtük brit üzemeink előkészítését a Mini következő generációs modelljének gyártására és ez egyúttal azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság marad a modell gyártásának központja" - fogalmaz a BMW közleménye.

A beruházás oroszlánrészét új termelési kapacitás létesítése teszi ki az oxfordi Mini üzemben, ami 5 ezer munkahely megőrzésével jár együtt.

A BMW 2000 óta összesen már 1,5 milliárd font-sterlinget invesztált Nagy-Britanniában.

David Cameron miniszterelnök üdvözölte a BMW bejelentését egy nappal azt követően, hogy a japán Nissan Motor is 192 millió fontos beruházást jelentett be.

"Az olyan jelképértékű brit modellek mint a Mini gyártása és exportja nagyban hozzájárul a kormány gazdasági egyensúly helyreállítására irányuló törekvéséhez" - mondta a miniszterelnök.

A BMW és a Nissan termelő beruházása jól illeszkedik a kormány termelésösztönző stratégiájába, amellyel a gazdasági és pénzügyi válságot követő recesszióból kívánja kivezetni az országot. Nagy-Britannia gazdasági teljesítményének 13 százalékát az ipari termelés adja.

Vince Cable, az üzleti és banki ügyek minisztere június harmadik hetében Detoritba látogat, ahol a Ford és a General Motors vezetőivel tárgyal majd nagy-britanniai beruházásokról. Cable egy héttel ezelőtt Japánban tárgyalt a Nissan vezetőivel.

A brit autóipar jórészt külföldi tulajdonban van, több mint 700 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 25 milliárd fontos exportjával az ország kivitelének 10 százalékát adja.

A BMW tavaly 216.302 Mini gépkocsit gyártott Nagy-Britanniában és a világ több mint 90 országába exportált. A Mini a harmadik legnagyobb brit autógyár, a brit autóipari termelésének 17 százalékát adja.

MTI