TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. december 15. 09:58

A GVH szerint a Ryanair megtévesztő tájékoztatási gyakorlatot folytatott magyar nyelvű foglalási oldalán, ezért 50 millió forintos bírsággal sújtották.

A GVH két, egymással összefüggő magatartás értékelésekor azt vizsgálta, hogy egyrészt megfelelő tájékoztatást kap-e a fogyasztó az árfolyamváltások közötti választási lehetőségről (a saját banki, illetve a Ryanair átváltási rendszeréről), másrészt a Ryanair információja valós-e.

A GVH döntése szerint a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között, a repülőjegyek foglalásakor (azokban az esetekben, ahol eltérő volt az indulási ország pénzneme a foglaláskor használt bankkártya pénznemétől)

  • nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a Ryanair Dinamikus Valuta Átváltási Rendszere helyett választhatnák a saját bankjuk átváltását, azaz átváltási árfolyamait is, hiszen csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadását követően alig észrevehetően hívta fel a fogyasztók figyelmét e tényre, és így alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült;
  • megtévesztette a fogyasztókat, mert hamisan ígérte, hogy a Ryanair rendszerének "választásával" jobban járnak, mint saját banki átváltásaikkal.

A GVH a Ryanairre kirótt bírság kiszabásakor a társaság hazai (árfolyamváltással érintett) értékesítéséből származó árbevételére (annak 3%-ára) alapozott.

A jogsértésért 50.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH, áll a szervezet közleményében.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.