TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. február 14. 04:26

Az újpesti focicsapatot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség. Most a fennmaradás érdekében újabb nagy összeget kellett betolnia a tulajdonosoknak.

A legfrissebb, megújult éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében - amelynek fordulónapja a megszokottakkal ellentétben június 30-a (tehát 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik) - 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. Tekintve, hogy most váltottak üzleti évet, a beszámolóban szereplő előző időszaki adatokkal nem összehasonlítóak a mostaniak, a tendencia viszont még így is egyértelmű: továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.

A társaságot 2013-ban alapították, azt az évet 23 milliós saját tőkével nyitották és 20 milliós nyereséggel. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig mínusz tartományban maradt.

A működés nyereségessé tételére már csak azért is szükség lenne, mert a folyamatos veszteségek újra és újra felemészthetik a társaság saját tőkéjét, mint arra volt is példa 2014-ben, már a cég működésének második évében. Ha pedig 2 egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, máskülönben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

A legutóbbi beszámoló szerint 728 millió forintot kellett betolnia a tulajdonosoknak a cégbe.

Ennek köszönhetően a -200 millió forintos saját tőke 345,9 millió forintra emelkedett.

Nem ez volt azonban az első ilyen jellegű manőver, hiszen 2015-ben még a mostaninál is nagyobb összeget kellett befizetnie a tulajoknak. Akkor 1,007 milliárd forintos saját tőkét kellett volna orvosolni, erre egy 1,3 milliárdos pótbefizetés szolgált. Mivel azonban több mint 600 milliós veszteséget termeltek, nem sikerült eltüntetni a tetemes mínuszt a saját tőke soráról.

Így tehát a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be az újpesti fociklubot működtető cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

Híznak a bevételek és a költségek is

A legutóbbi beszámoló szerint szépen híznak a bevételek az Újpest 1885-nél, hiszen 736 millió folyt be a kasszába.

  • Ennek döntő része vagyoni értékű jog hasznosításából származott, 518,2 millió forint,
  • második legnagyobb tétel, 121 millió, játékos megfigyelési szolgáltatásból eredt,
  • a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió származott jegyértékesítésből,
  • közel azonos összeg, 26-27 millió forintot pedg a TV-s és egyéb jogdíjaknak, illetve a management szolgáltatásnak köszönhetnek.

Sokat segítettek a gazdálkodáson az egyéb bevételek is, ezen a soron 868 milliót tüntettek fel, ennek nagy része, 541 millió forint azonban kölcsön elengedésnek köszönhető, tehát tényleges pénzforgalommal nem járt.

A bevételekkel szemben 465 milliót számoltak el anyagjellegű ráfordításként, 976 milliót pedig személyi jellegűként. Utóbbin belül csak a bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni. Így nem meglepő, hogy már üzemi szinten is veszteséget kellett elkönyvelnie az Újpestnek, 165,4 milliót, ami a pénzügyi műveletek eredményének figyelembevételével 183 milliós mínusz generált a mérleg szerinti eredmény soron.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.