<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ország leghátrányosabb 47 térségében 903 település tartozik a szabad vállalkozási zónákhoz - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár pénteken Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor közlése szerint a zónák döntő többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, de érintettek még Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves, Tolna, Baranya, Békés és Csongrád megye egyes részei is. Az ide betelepülő vállalkozások fejlesztési támogatásokat, különböző adókedvezményeket és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban (NFA) meghirdetett munkahelyteremtő pályázatokhoz kapcsolódó pluszforrásokat vehetnek igénybe - tette hozzá.

A szabad vállalkozási zónákba betelepülő vállalkozásoknak egyszerűsödik a betelepüléssel kapcsolatos bürokratikus eljárás és csökkennek az ezzel járó adminisztrációs terhek - hangsúlyozta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Mint elmondta, az újonnan betelepülő cégek a fejlesztési támogatást, illetve adókedvezményt 100 millió forint beruházási értékhatár felett vehetik igénybe, a szociális hozzájárulási adókedvezmény keretében munkahelyenként pedig három évig részesülnek kedvezményben: ez az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű kedvezményt jelent.

Egy munkavállaló esetében - három évre vetítve - 850-860 ezer forintnyi támogatást kaphatnak a vállalkozások - jelezte Czomba Sándor. A munkahelyteremtő pályázatok kapcsán az államtitkár leszögezte: a vállalkozás, amely új dolgozókat alkalmazna és nyer a kiírt pályázaton, munkavállalóként maximum 2,6 millió forint támogatást tud felvenni, amit eszközbeszerzésre fordíthat. Ha ez a beruházás a zónában valósul meg, akkor ezért plusz 400 ezer forint jár, így ezekben a térségekben vállalkozásonként 3 millió forint a megkapható legnagyobb támogatási összeg. A kedvezményeket február 1-jétől már igénybe lehet venni - fűzte hozzá.

Czomba Sándor közlése szerint a szabad vállalkozási zónák kialakítása az első lépése annak a fejlesztéspolitikai elképzelésnek, amely a hátrányos és a jó helyzetben lévő régiók közötti különbségeket igyekszik csökkenteni.

MTI