2016. június 24. 12:25

A Telenor Magyarország az idén mintegy 9 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre a tavalyi 7 milliárd forinttal szemben, a pénz főként a lakossági beltéri lefedettség javulását és a 4G+ (LTE Advanced) hálózat bővítését szolgálja - mondta el a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Sepsi Zsolt a világban és a Telenor-csoporton belül a magyar 4G hálózatot az egyik legjobb minőségűnek nevezte, és megemlítette, hogy a gyors internetezést lehetővé tevő kültéri lefedettsége a Telenornál 97 százalék fölötti. Hozzátette: a Telenor LTE-hálózatának (Long Term Evolution - negyedik generációs vezeték nélküli, gyors adatátviteli technológia) 2014-ben még csak 50 százalékos volt a lefedettsége.

A Telenor nemcsak a 4G-s ügyfelekre koncentrál, hanem azokra is, akik még nem rendelkeznek a legmodernebb készülékkel, ezért az utóbbiakat kiszolgáló 3G hálózatot is fejlesztik. Ezen túlmenően az idén jelentős összegeket költenek a beltéri lefedettség növelésére is, év végére több száz településen a jelenlegi 70 százalékos beltéri 4G lefedettséget 90 százalék fölöttire emelik. A társaság 2015 novemberére 350 településen vállalta a 4G hálózat kiépítését, de ez valójában 808-on nőtt. Ezeken a településeken az utcák 70 százalékán a hatóság által elvárt jelszintet kell teljesíteni.

A Telenor az idén a Nyugat-Dunántúlon és Budapesten 700 bázisállomáson úgynevezett carrier aggregationt (frekvenciasávok összekapcsolása) valósít meg azzal, hogy az LTE 800 megahertzes és az LTE 1800-as hálózatokat műszaki fejlesztés révén összekapcsolja, miáltal a két hálózat sebessége összeadódik, ami még gyorsabb (másodpercenként 200 megabitnél több) letöltési sebességre képes. Ez az erre alkalmas készülékeken 4G+ jelzéssel jelenik meg. A szolgáltatás Budapest, Győr és Szombathely bizonyos részein már elérhető, a Balaton mellett két településen, Siófokon és Balatonfüreden is igénybe lehet venni, de nyár végére a Nyugat-Dunántúl minden nagyobb településén elérhető lesz. A társaság Budapesten hetente 15 új bázisállomáson kapcsolja fel a 4G+ szolgáltatást. Csaba Tamás, a vállalat műszaki tanácsadója elmondta, napjainkban a Telenor ügyfeleinek több mint 20 százaléka használ 4G képes készüléket, ezen belül a 25 százaléka a 4G+ szolgáltatásra is alkalmas.

A Telenor mobil adathálózata intelligens módon működik, s így mindig csak a szükséges sávszélességet rendeli az adott készülékhez.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.