2002. április 2. 11:00

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) márciusban havi összevetésben 1,8, éves összehasonlításban pedig 4,9 százalékpontos csökkenést követően 51,9 volt - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Üzleti jelentések című kiadványában.

A felmérés történetében 1996-ban, 1999-ben és most fordult elő, hogy a márciusban a februárinál alacsonyabb ütemű növekedésre számítottak a megkérdezett vállalatvezetők.

A feldolgozóipar első negyedéves növekedési üteme elmarad az előző években megszokottól, ami azt jelzi, hogy a bővülés mértéke a következő hónapok során is mérséklődik - értékeli a kiadvány a 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében végzett felmérés eredményét.

A kutatás minden részindexének értéke - a foglalkoztatási index kivételével - 50 pontnál magasabb, vagyis az adott szegmens várható bővülésére utal, de a növekedési ütem havi összevetésben valamennyi esetben csökkenő.

A termelési és a rendelési index értéke egyaránt 53,5. A termelési index 2,0 százalékponttal marad el a februári növekedési ütemétől. A rendelési index értékének csökkenése az előző hónaphoz képest 2,5 százalékpont, ami a többi index alakulását kedvezőtlenül befolyásolta. Az előző hónaphoz hasonlóan a kibocsátás legjobban a kohászat és fémfeldolgozás (68,2) területén nőtt, valamint az új megrendelések is itt nőttek a legjobban (72,7). Az előbbi két index értéke közel tíz százalékponttal marad el az előző három év azonos időszakainak átlagos növekedésétől.

A foglalkoztatási index a múlt havi stagnálás után márciusban a januári értéknél (49,0) nagyobb visszaesésre utal. Az ágazatok közül márciusban is, mint februárban, a kohászat és fémfeldolgozás (63,9) teljesített a legjobban. Emellett növekedést mutat még a faipar (58,3), a gépipar (53,0) és az élelmiszeripar (51,3) indexe is. A vegyipar (42,7) múlt havi növekedését most csökkenés követte. A régiók közül a legnagyobb növekedést márciusban a Központi körzet (56,1) és Észak-Magyarország (56,3) indexe mutatja.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.