Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Rosznyefty orosz kőolajtársaság egyelőre nem fontolgatja annak lehetőségét, hogy partnerségre lépjen a Mollal. A magyar társaság iránt korábban érdeklődő Lukoil viszont kész megvizsgálni egy ajánlatot, ha a Moltól érkezik ilyen - írta a Kommerszant című orosz gazdasági-politikai napilap szerdai számában.

A magyar Mol védelmet keres Oroszországban című cikk két szerzője azután kereste meg a Rosznyefty és a Lukoil illetékeseit, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban kifejtette álláspontját az osztrák OMV felvásárlási ajánlatáról. A más térségbeli országokkal való összeolvadást firtató kérdésre Hernádi azt mondta: "Inkább partnerségről beszélnék. De hozzátenném, ha kellő hozzáadott értéket képvisel, egy összeolvadás is lehetséges... De most fel tudnék sorolni legalább tíz vállalatot, amellyel ésszerűbb a partnerség, mint az OMV-vel. Ilyen lehet például az orosz Lukoil vagy a Rosznyeft, vagy más orosz termelők."

A Kommerszant a Lukoil menedzsmentjétől származó információkra hivatkozva már tavaly megírta: az olajtársaság mérlegelte annak lehetőségét, hogy részesedést szerezzen a Molban, ám a magyar hatóságok ellenkezése miatt lemondott erről a szándékáról. A Lukoil Oroszország legnagyobb olajtársasága, és a világon a második legnagyobb bizonyított kőolajkészlettel rendelkezik. Társasági alapszabálya lehetővé tesz tíz százalékos pótlólagos részvénykibocsátást, az abból befolyó pénzt más, köztük európai vállalatok részvényeinek felvásárlására kell fordítani.

Orosz ágazati szakértők véleménye szerint nemigen érdemes komolyan venni a Mol felsővezetésének kedden elhangzott nyilatkozatait. Dmitrij Caregorodcev, a moszkva KIT Finance beruházási bank elemzője úgy látja, hogy a Mol szempontjából elméletileg logikusabb az összeolvadás nyersanyagszállító orosz társaságokkal, "de egyelőre több mint valószínű, hogy tisztán pr-fogásról van szó".

Valerij Nyeszterov, a Troika Dialog befektetési cég elemzője rámutatott, hogy Kelet-Európában mindig hűvös volt az orosz befektetők iránti viszony, s ez alól Magyarország sem kivétel. Nyesztyerov nem hiszi, hogy most nagyobb lelkesedéssel viszonyulnának az orosz társaságokhoz. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy az orosz kőolajvállalatok hasznot húzhatnak a Mol és az OMV szembenállásából. Szerinte a további sajátrészvény-vásárlás céljából a Mol egyebek között elkezdheti a tulajdonában lévő más részvények eladását, például a horvát INA olajtársaságban 2003-ban megszerzett 25 százalékos részesedését. Az INA iránt a Rosznyefty is érdeklődött.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.