<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Manapság egyre többet hallani a MobilTárcáról, mint kényelmes és biztonságos fizetési módról, azt azonban sokan nem tudják, hogy a kifejezést a Nokia vezette be, méghozzá 2001-ben a 6310-es készülékének bemutatásakor.

A MobilTárca több mint egy évtizedes csipkerózsika álmából felébredve, hamarosan Magyarországon is elérhető lesz. Úgy tűnik, hogy mind a technológia, mind pedig a mobiltelefonok fejlettsége csak most érte el azt a szintet, hogy a MobilTárca piacképes legyen. A bevezetés tekintetében ráadásul Magyarország egyáltalán nincs lemaradva a fejlettebb országokhoz képest.

Mi történt 2001 szeptembere óta?

A Nokia 2001 szeptemberében mutatta be nagy sikerű, üzleti felhasználóknak szánt telefonját, a 6310-est és vele a „mobile wallet” elnevezésű applikációját, amely akkoriban persze egészen mást jelentett, mint a mai okostelefonok esetében. Az ős MobilTárca még azzal próbált követőket szerezni, hogy a felhasználók biztonságosan indíthatnak online tranzakciókat WAP böngészőjükön keresztül, ugyanis minden védett adatuk a telefonban van egy „tárca kód” mögé rejtve, amelyhez csak és kizárólag a tulajdonos férhet hozzá.  A mai füllel már viccesnek hangzó PR szöveg szerint a Nokia 6310 azért volt alkalmas ennek a technológiának a bevezetésére, mert a készülék bármikor csatlakozni tudott a GPRS alapú mobilinternethez.

Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára az mfor.hu-nak elmondta, hogy a mai MobilTárca és a 6310-esben bemutatott között csak igen távoli rokonság mutatható ki, ugyanis az új technológia alapja a Near Field Communication (NFC), vagyis a kis hatótávolságú érintésmentes kommunikáció. A MobilTárca ugyanis ma már nem csak, illetve nem elsősorban az internetes vásárlást helyezi középpontba, hanem a boltokban történő fizetést is. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt a szintén NFC technológiát használó PayPass kártyák tulajdonosainak nem kell elmondani.

Emlékezzünk a Nokia hőskorára! Kattintásra galéria nyílik!

Az első NFC képes telefont szintén a Nokia mutatta be még 2006-ban 6131 néven. Ezután kezdtek beindulni az első kísérleti programok az Egyesült Államokban és Szingapúrban, olyan nagy kártyakibocsátók közreműködésével, mit az Amex, a Visa és a Mastercard, azonban a kereskedelmi bevezetés ideje még mindig nem érkezett el. Az első már éles üzemű mobiltárcás szolgáltatást 2010-ben Dél-Koreában indította el az egyik telekommunikációs cég, rá egy évre Törökországban és az Egyesült Királyságban is elindult egy kereskedelmi forgalomban használható megoldás. Ez utóbbi egyébként az Orange mobilszolgáltató és a Barclays bank együttműködésének köszönhető.  Amerikában a Google próbálkozott egy mobiltárcás megoldással, nem túl nagy sikerrel, míg a régióban Lengyelországban és Csehországban mutatkozott be először a technológia a kereskedelmi forgalomban.

Két külföldi példa

Az USA-ban ma működő rendszert a három legnagyobb telekommunikációs cég, az AT&T, T-Mobile, és a Verizon alapította ISIS Wallet néven. A rendszer alapja az NFC mellett egy módosított SIM-kártya, amely biztonságosan tárolja az adatainknak, a saját applikációnak köszönhetően még kuponok és a környezetünkben lévő akciós vásárlási lehetőségek is elérhetőek. Angliában a Vodafone, az EE és a Telefonica (O2) együttműködése hívta életre a Weve rendszert, amelynek szintén a mobiltelefonos vásárlás előmozdítása a célja. Annak ellenére, hogy a fenti megoldások valóban működnek, Lemák Gábor szerint még messze nem beszélhetünk áttörésről.

Magyarországon most zárult le a tesztidőszak

Hazánkban a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálja a technológia elterjedését. A szervezetet egyébként itthon is a MobilTárca megszületésében érdekelt cégek (Magyar Telekom, Vodafone, Telenor, OTP Bank, Mastercard, SuperShop) hozták létre. A 12 hónapos tesztidőszak, amely alatt 41 ezer fizetést és több mint 4 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre, a napokban zárult. Az ezzel kapcsolatban végzett felmérés rámutatott arra, hogy az emberek nyitottak a MobilTárcára és 87 százalékuknál szempont lenne az NFC képesség a következő telefonja megvásárlásakor. Ezen a számon egyébként az Apple-nek érdemes lenne elgondolkodni, hiszen jelenleg a nagy mobilcégek között ő az egyetlen, amely nem kínál ilyen készüléket.

Lemák Gábor szerint a MobilTárca egyébként sokkal többről fog szólni, mint egyszerű fizetésről. A felhasználási kör a tömegközlekedéstől kedve a kuponokon keresztül akár a parkolásig terjedhet.

Hogy pontosan meddig kell várni a nagy tömegű kereskedelmi elterjedésére, az még kérdéses, az azonban biztos, hogy a MobilTárca kifejezést megalkotó Nokia, amely az első NFC képes telefont is elkészítette, ebből már nem veszi ki a részét.

Szász Péter
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.