4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Manapság egyre többet hallani a MobilTárcáról, mint kényelmes és biztonságos fizetési módról, azt azonban sokan nem tudják, hogy a kifejezést a Nokia vezette be, méghozzá 2001-ben a 6310-es készülékének bemutatásakor.

A MobilTárca több mint egy évtizedes csipkerózsika álmából felébredve, hamarosan Magyarországon is elérhető lesz. Úgy tűnik, hogy mind a technológia, mind pedig a mobiltelefonok fejlettsége csak most érte el azt a szintet, hogy a MobilTárca piacképes legyen. A bevezetés tekintetében ráadásul Magyarország egyáltalán nincs lemaradva a fejlettebb országokhoz képest.

Mi történt 2001 szeptembere óta?

A Nokia 2001 szeptemberében mutatta be nagy sikerű, üzleti felhasználóknak szánt telefonját, a 6310-est és vele a „mobile wallet” elnevezésű applikációját, amely akkoriban persze egészen mást jelentett, mint a mai okostelefonok esetében. Az ős MobilTárca még azzal próbált követőket szerezni, hogy a felhasználók biztonságosan indíthatnak online tranzakciókat WAP böngészőjükön keresztül, ugyanis minden védett adatuk a telefonban van egy „tárca kód” mögé rejtve, amelyhez csak és kizárólag a tulajdonos férhet hozzá.  A mai füllel már viccesnek hangzó PR szöveg szerint a Nokia 6310 azért volt alkalmas ennek a technológiának a bevezetésére, mert a készülék bármikor csatlakozni tudott a GPRS alapú mobilinternethez.

Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára az mfor.hu-nak elmondta, hogy a mai MobilTárca és a 6310-esben bemutatott között csak igen távoli rokonság mutatható ki, ugyanis az új technológia alapja a Near Field Communication (NFC), vagyis a kis hatótávolságú érintésmentes kommunikáció. A MobilTárca ugyanis ma már nem csak, illetve nem elsősorban az internetes vásárlást helyezi középpontba, hanem a boltokban történő fizetést is. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt a szintén NFC technológiát használó PayPass kártyák tulajdonosainak nem kell elmondani.

Emlékezzünk a Nokia hőskorára! Kattintásra galéria nyílik!

Az első NFC képes telefont szintén a Nokia mutatta be még 2006-ban 6131 néven. Ezután kezdtek beindulni az első kísérleti programok az Egyesült Államokban és Szingapúrban, olyan nagy kártyakibocsátók közreműködésével, mit az Amex, a Visa és a Mastercard, azonban a kereskedelmi bevezetés ideje még mindig nem érkezett el. Az első már éles üzemű mobiltárcás szolgáltatást 2010-ben Dél-Koreában indította el az egyik telekommunikációs cég, rá egy évre Törökországban és az Egyesült Királyságban is elindult egy kereskedelmi forgalomban használható megoldás. Ez utóbbi egyébként az Orange mobilszolgáltató és a Barclays bank együttműködésének köszönhető.  Amerikában a Google próbálkozott egy mobiltárcás megoldással, nem túl nagy sikerrel, míg a régióban Lengyelországban és Csehországban mutatkozott be először a technológia a kereskedelmi forgalomban.

Két külföldi példa

Az USA-ban ma működő rendszert a három legnagyobb telekommunikációs cég, az AT&T, T-Mobile, és a Verizon alapította ISIS Wallet néven. A rendszer alapja az NFC mellett egy módosított SIM-kártya, amely biztonságosan tárolja az adatainknak, a saját applikációnak köszönhetően még kuponok és a környezetünkben lévő akciós vásárlási lehetőségek is elérhetőek. Angliában a Vodafone, az EE és a Telefonica (O2) együttműködése hívta életre a Weve rendszert, amelynek szintén a mobiltelefonos vásárlás előmozdítása a célja. Annak ellenére, hogy a fenti megoldások valóban működnek, Lemák Gábor szerint még messze nem beszélhetünk áttörésről.

Magyarországon most zárult le a tesztidőszak

Hazánkban a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálja a technológia elterjedését. A szervezetet egyébként itthon is a MobilTárca megszületésében érdekelt cégek (Magyar Telekom, Vodafone, Telenor, OTP Bank, Mastercard, SuperShop) hozták létre. A 12 hónapos tesztidőszak, amely alatt 41 ezer fizetést és több mint 4 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre, a napokban zárult. Az ezzel kapcsolatban végzett felmérés rámutatott arra, hogy az emberek nyitottak a MobilTárcára és 87 százalékuknál szempont lenne az NFC képesség a következő telefonja megvásárlásakor. Ezen a számon egyébként az Apple-nek érdemes lenne elgondolkodni, hiszen jelenleg a nagy mobilcégek között ő az egyetlen, amely nem kínál ilyen készüléket.

Lemák Gábor szerint a MobilTárca egyébként sokkal többről fog szólni, mint egyszerű fizetésről. A felhasználási kör a tömegközlekedéstől kedve a kuponokon keresztül akár a parkolásig terjedhet.

Hogy pontosan meddig kell várni a nagy tömegű kereskedelmi elterjedésére, az még kérdéses, az azonban biztos, hogy a MobilTárca kifejezést megalkotó Nokia, amely az első NFC képes telefont is elkészítette, ebből már nem veszi ki a részét.

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!