2017. március 23. 09:07

Az Index információi szerint velük csalogatná Magyarországra a CNN-t a kormány.

Megdöbbentő tétellel növekedhet a vizes VB beszerzési listája: az Index úgy tudja, hogy a kormány a Rolling Stones-t akarja elhozni a megnyitóra. A Stones az elképzelések szerint egy 90 perces showt nyomna a Dunán lévő színpadon.

A szinte követhetetlen ütemben dráguló világbajnokság költségvetésében a veterán rockegyüttes koncertjével együtt körülbelül 3,5 milliárdot jelentene a nyitórendezvény, de a ceremóniákra fordítandó költségek ezzel nem állnak meg: a zárórendezvénnyel együtt összesen 4 milliárd megy el a műsorokra (nyitó és záró), de kísérőrendezvényekre további 2 milliárdot szórnak el. Utóbbi alatt egy FINA Market Street nevű vizes fesztivált és piacot kell érteni, melyet részben a szponzorok számára, részben a nagyközönség szórakoztatására hoznának össze két helyszínen, a Dagály strandon és a Margitszigeten. Összességében tehát most egy 6 milliárdos költés jön.

A közbeszerzés ebben az esetben is meghívásos alapon folyt a rendkívüli sürgősség miatt. A "technikai lebonyolításra" szánt 1,8 milliárd forint kifejezetten csak a megnyitóra vonatkozik, és a „művészeti lebonyolítás” 2 milliárdját is döntően erre fogják elkölteni. Utóbbit a Művészetek Palotája vitte, előbbit a francia ECA2. A vizes piacot a Young And Partners húzhatja fel 2 milliárdért.

Az arányok érzékeltetése végett az Index megkérdezte a pénzekről a Sziget Fesztivál szervezőit, akik azt mondták, a 2016-os Sziget összköltségvetése volt nettó 5,4 milliárd forint, amiben minden benne volt: fellépők, utazás, szállás, reklámok, programok, biztonság és így tovább.

Akkor sem jön ki jól az összehasonlításból a vizes VB, ha figyelembe vesszük, hogy 17 napjával hosszabb a Szigetnél, mert a fesztiválra összesen 496 ezren látogattak ki, a VB szervezői pedig 350 ezer vendégben reménykednek, ami vagy összejön, vagy nem.

A Dagály az épülő gyalogoshíddal - ami szintén nem olcsó

A lap információi szerint azért került képbe a Stones, mert a szervezők a fejükbe vették: ha törik, ha szakad, a nyitóünnepségnek be kell kerülnie a világ vezető tévéinek élő adásába. Meg is keresték a nagy tévétársaságokat, hogy kijönnek-e közvetíteni, de nemet mondtak, mert akkor még az eredeti tervek voltak érvényben, azaz a szokásos varieté-jellegű show-műsorral nyitották volna meg a VB-t, az meg számukra nem lett volna érdekes. Így találták ki a szervezők, hogy akkor jöjjön a legendás együttes.

Az Index értesülései szerint a tárgyalás most is zajlik a Stones menedzsmentjével, és nem is állnak rosszul a dolgok. Ennek kapcsán úgy tűnik, a CNN is módosított az álláspontján, most már szívesen bejelentkeznének a megnyitóról - 200 millió forintért.

Ha pedig a Stones nem jön össze, még mindig ott van Leslie Mandoki.

mfor.hu