2014. november 3. 14:22

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) aláírta a Vodafone Magyarország Zrt.-vel hétfőn a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést, a szolgáltató várhatóan még ezen a héten megkapja a hatóságtól a frekvenciakijelölést és a rádióengedélyt - közölte az NMHH az MTI-vel.

A szükséges hatósági okiratok birtokában a Vodafone rövid időn belül a maximális adatátviteli sebességet biztosítja majd teljes hálózatában.

A közlemény emlékeztet: az NMHH sikeresen lezárult frekvenciapályázatán a Vodafone a "C" és "G" csomagokat nyerte el 30,2 milliárd forintért a 800 megahertz (MHz) és 2600 megahertzes frekvenciasávban. A szolgáltató által elnyert "C" csomag egy 2x10 MHz széles duplex frekvenciablokkot tartalmaz, amelynek értékesítésével az NMHH egyik legfőbb célja volt, hogy növekedjenek az országban a mobil szélessávval ellátott területek.

A Vodafone vállalása szerint az összes magyarországi település 81,64 százalékát fedi le 3 éven belül az új frekvenciakészlet felhasználásával. A korábban elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetősége lesz a Vodafone-nak a jelenleg is már 98,4 százalékos országos lefedettségű adathálózatán a szélessávú szolgáltatások további gyorsítására. A Vodafone a "G" csomagban 4 2x5 MHz-es duplex blokkot nyert el, így a teljes, 2600 MHz-es spektrum 40 százaléka jutott a cégnek, ezzel a területi lefedettségen túl a sűrűn lakott településeken belüli kapacitásnövekedést képes biztosítani.

A pályázaton értékesített frekvenciakészlet 31 százaléka jutott a Vodafone-nak és az országosan igénybe vett sávszélességét ezzel a szolgáltató 87 MHz-cel növelte.

A közlemény szerint az NMHH-nak kiemelten fontos, hogy lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének és ezáltal ösztönözze a mobilpiaci versenyt is. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése. Mindez a magyar fogyasztói közösségnek és a nemzetgazdaságnak is elemi érdeke, hiszen így gyorsabb lesz az elérhető fel- és letöltési sebesség: minden belföldi felhasználó számára biztosított lesz, hogy az információs társadalom részesévé váljon. A végső eredmény az, hogy az előfizetők lakhelytől függetlenül egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a legkorszerűbb, versenyképes árú szélessávú szolgáltatásokhoz - írták.

A közlemény idézi Diego Massiddát, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: a Vodafone a jelenleg is kiemelkedően nagy, 98,4 százalékos lefedettségű szélessávú mobilinternet hálózatán az új frekvenciák segítségével rövid időn belül tovább növeli a sebességet és a kapacitást. Az országban eddig közel 450 milliárd forintot befektető Vodafone eltökélt támogatója a Digitális Magyarország program megvalósításának, aminek fontos lépése, hogy a most lezárult frekvenciapályázat nyomán a legkorszerűbb mobilszolgáltatások az ország legnagyobb részén még nagyobb sebességgel és kapacitással legyenek elérhetőek. Ezek a lépések jelentősen javítják Magyarország versenyképességét - tette hozzá a vezérigazgató.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.