<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Magyarország munkaerőpiaci szempontból legrosszabb helyzetben lévő településén a munkaképes korú lakosság 40 százaléka állást keres. Ezzel szemben van olyan település, ahol csupán 2 embernek nincs munkája.

Töredelmesen bevalljuk, hogy amikor elkezdtük összeállítani a listát, hogy hol a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb a munkanélküliség, a legrosszabb számokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településektől vártuk. Így aztán még minket is meglepett, hogy Baranya megye legalább annyiszor képviselteti magát a 10 listán, mint Borsod megye. Sőt!

Ahol minden második ember állástalan... 

Kijelenhető, hogy hazánk munkaerőpiaci szempontból talán legrosszabb települése a többségében romák lakta Baranya megyei Alsószentmárton, ahol a munkanélküliség 40 százalékos volt a tavalyi évben. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat településsoros munkanélküliségi adatai alapján a 801 munkaképes korú lakos közül 321-en nyilvántartott álláskeresők.

Viszont nemcsak Alsószentmárton lakosai vannak nehéz munkaerőpiaci helyzetben. A nagyjából tized akkora lélekszámú Somogyaracs 15-64 éves lakosságának 39,7 százaléka állástalan. Eme negatív dobogó harmadik fokára pedig a Borsod megyei Hernádpetri került, ahol a 135 munkaképes emberből 52-nek, vagyis 38,5 százalékának nincs állása.

A felsorolt települések helyzetét jól jelzi, hogy 2012-ben Alsószentmárton állástalanjainak aránya még "csak" 35 százalékos volt, ami a negyedik legmagasabb rátát jelentette akkor. Somogyarancson is 3 százalékponttal ugrott meg egy év alatt a munkanélküliség, a legnagyobb romlás viszont Hernádpetrihez köthető, hiszen itt a mostani 38,5 százalékos munkanélküliség 10 százalékkal magasabb a 2012-es 28,9 százaléknál. 2012-ben egyébként szintén egy Baranya megyei település volt a negatív rekorder. Oldon ugyanis 44,7 százalékos volt az állástalanok aránya, ami tavaly egészen 34,2 százalékra javult fel.

... és ahol mindössze 2 embernek nincs munkája

De hogy a legjobbakról is "megemlékezzünk", utánajártunk azoknak a településeknek is, ahol lényegében nincs is munkanélküliség. Ha ragaszkodunk a számok által meghúzott határokhoz, akkor egészen pontosan öt olyan település van, ahol még az egy százalékot sem éri el az állástalanok aránya. Sőt, kutakodásunk során arra is fény derült, hogy egyedül Győr-Moson-Sopron megye az, ahol egyetlen település sincs 10 százaléknál nagyobb munkanélküliséggel.

A listánkhoz visszatérve egyszerre három település lehet a legbüszkébb, mivel Hidegség, Nagylózs és Völcsej is (egyaránt Győr-Moson-Sopron megyei települések) 0,8 százalékos relatív munkanélküliségi rátával rendelkezett tavaly. Hidegségen és Völcsejen 2, Nagylózson pedig 5 állástalant jelentett ez az arányszám. A települések méretét tekintve Nagylózs a legnagyobb közülük, hiszen 1007-en lakták a legfrissebb adatok szerint.

Véleményünk szerint ugyanakkor Ágfalva munkaerőpiaci helyzete a legkedvezőbb, mivel az itt lakó 2125 ember között mindössze 13 keresett állást a tavalyi év átlagában. Ez pedig 0,9 százalékos relatív rátát eredményezett.

A 10-es listánkon egyébként egyetlen nem Győr-Moson-Soprton megyei település található: a Pest megyei Remeteszőlős, ahol az 5 álláskereső 1,1 százalékos munkanélküliséget eredményezett 2013-ban.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.