<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2012-ben a közfoglalkoztatás révén több volt a foglalkoztatott, mint 2011-ben, a munkanélküliség viszont jottányit sem változott lényegében.

2012 egészében...

2012 átlagában átlagosan 476 ezer munkanélküli volt Magyarországon a 15-74 éves korcsoportban, mely 2011-hez képest változatlan, 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentéséből. Ez lényegében nem sok eltérést mutat a prognózisokkal, hiszen a Századvég és a Kopint-Tárki egyaránt 10,8 százalékos rátát várt előzetesen, miközben a GKI a pesszimistábbak táborát erősítve 11 százalékot prognosztizált. A valóság pedig pont a kettő között helyezkedik el, amit egyébként a kormány tökéletesen jelzett előre a 2012 második EDP-jelentésében.

Ezzel szemben a foglalkoztatottság terén javult a helyzet 2012-ben, ami elsősorban az előző évinél nagyobb volumenű közfoglalkoztatásnak köszönhető, hiszen az intézményi statisztikákból tudjuk, hogy havi szinten jellemzően 30 ezerrel haladja meg a közmunkások száma az egy évvel korábbi létszámadatot. A foglalkoztatottak átlagos száma (3,878 millió) 66 ezerrel növekedett egy év alatt, ami egy majdnem egy százalékponttal jobb foglalkoztatási rátát eredményezett 2012-re, vagyis 50,6 százalékot. A folyamatok összességében visszautalnak a kormány munkaerőpiaci beavatkozásaira: a nyugdíjak felülvizsgálatával növeli az aktívak számát, a munkaerőpiacra visszatereltek elhelyezkedései nehézségei miatt viszont növekszik a munkanélküliek száma is, így eredményezve a 2011-eshez viszonyítva változatlan munkanélküliségi rátát. A foglalkoztatási oldalon viszont a közmunkaprogramok révén - az elsődleges munkaerőpiacra való visszaterelést segítve - átmenetileg foglalkoztatja az állástalanokat, aminek hatása nagyban képes javítani a foglalkoztatotti statisztikákat. A magánszektor munkaerőpiaci kereslete ugyanakkor egyre kisebb erőt képviselt a tavalyi évben, így itt nehéz lenne megtalálni a foglalkoztatottak számának növelését kiváltó tényezőt.

Csak 2012 decemberében

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli gyorsjelentése szerint a munkanélküliség a 15-74 évesek körében 10,7 százalékos volt, ami 0,1 százalékponttal haladja meg a novemberi értékét. A létszámuk is kismértékben emelkedett 468 ezer főre, ami egyébként majdnem 10 ezer fővel magasabb, mint 2011 decemberében volt. "A munkanélküliek 48,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­­tartama 17,5 hónap volt" - írja a statisztikai hivatal.

A foglalkoztatottak számában viszont jelentősebb változások voltak ezúttal is, bár a novemberi három havi átlaghoz képest kevesebben voltak foglalkoztatva, ami a szezonális munkalehetőségek kimerülésével magyarázható. A közfoglalkoztatás ugyanis még decemberben is közel 20 ezer álláslehetőséget biztosított az állástalanok körében. Ennek kiemelkedő szerepét a statisztikában egyébként a KSH gyorsjelentése is megemlíti.

A 2012 október-decemberre közölt 3,909 millió foglalkoztatott az előző havinál közel 7000 fővel alacsonyabb, 2011 azonos időszakához képest azonban majdnem 58 ezer fővel magasabb az adat. Ami a foglalkoztatotti rátát illeti, év végén minimálisan mérséklődött, így 51,1 százalék szerepel az időszaknál - novemberben 51,3 százalék volt -, 2011 decemberével záródó három havi átlag esetében pedig 50,2 százalékot közölt a KSH.

Székely Sarolta
mfor.hu