TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az IBM székesfehérvári gyárának bezárása jelzi: az ezredfordulóra "kimerült" az alacsony hozzáadott értékű tömegtermelésre alapozott gazdasági modell, sürgető a tudáson alapuló gazdasági modellre való áttérés.

Erről Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár szólt, a magyar felsőoktatás és a humán erőforrás fejlesztése címmel rendezett tudományos, szakmai konferencián. Az olcsó, de megfelelően képzett munkaerőn, a viszonylag jól kiépített infrastruktúrán és az általuk vonzott külföldi tőkebeáramláson alapuló gazdasági modell ugyanis már nem teszi lehetővé a fejlett országokhoz való gazdasági felzárkózást, sőt már a külföldi befektetők egy részének sem felel meg.

A külföldi tőke általában nem a továbbállás szándékával telepszik le valahol, a távozás csak az olcsó munkaerőre alapozott, alacsony hozzáadott értéket előállító befektetők csapatára jellemző - tette hozzá a professzor. A gazdaság fejlődése szempontjából fontos, hogy 2004-ig elkészüljenek azok a programok, amelyek az Európai uniós csatlakozást követően megkönnyítik az új modellre való áttérést, s lehetővé teszik a gazdaság fejlődését segítő források megszerzését.

A professzor kifejtette: versenyképes csak akkor lehet egy ország, vagy város, ha nemcsak vonzani, hanem tartósan meg is tudja tartani a befektetőket. Ahhoz pedig, hogy a tőke ne csak letelepedjen, hanem gyökeret is eresszen egy térségben, az kell, hogy partnereket találjon az oktatási és munkaerő-képző, valamint az innovációs intézményekben, a kis-és középvállalkozókban - tette hozzá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.