<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Változatlanul a Coca-Cola a világon a legértékesebb márka, legalábbis a Business Week/Interbrand 2009-es rangsora alapján. A legnagyobb vesztesek a pénzügyi szektorból és az autóiparból kerültek ki.

Örökkön örökké? (Mfor-montázs)

A világot sújtó gazdasági válság legnagyobb kárvallottjai a márkaérték listánkon is a pénzügyi szektor szereplői. A 2008-as rangsorban az American Express számít továbbra is a legértékesebb pénzügyi márkának, ám ez a márka is a 15.-dik helyről a 22.-re csúszott egy év alatt. Azaz a márka értéke 32 százalékkal rosszabb, mint egy évvel korábban. Nem volt ilyen "szerencsés" a Citi, amely a 19.-ről a 36.-dik helyre esett vissza, vagy a UBS, amelynek márkaértéke 50 százalékot zuhant. Meglepő módon a rangsorban nem került hátrébb a JP Morgan és a Goldan Sachs sem, noha mindkét cég márkaértéke jelentősen megtépázódott az utóbbi egy évben.

A válság másik nagy károsultja az autóipar. Érdekesség, hogy a legnagyobb zuhanást a Harley Davidson könyvelhette el (43 százalék). Igaz, a General Motors márka nem, csak a vállalat által készített brandek szerepelnek a listán, amelyek szintén jelentősen veszítettek értékükből. Nem úszta meg az értékcsökkenést a Toyota, a Ford és a Honda sem.

A lista első tíz helyezettje változatlan a 2007-hez képest, csupán néhány hely cserélődött fel. A Coca-Cola, IBM, Microsoft, GE, Nokia ötöse tartotta magát, a gyorsétterem-óriás McDonald’s viszont két helyet javított, s így került a hatodik helyre, s szintén jobban szerepelt a Google, amelynek márkaértéke mintegy 25 százalékkal ért többet 2008-ban, mint egy évvel korábban.

Ugyancsak érdekessége a rangsornak, hogy a McDonald's mellett több gyorsétterem-lánc is előre menetelt: a KFC a 61.-dik helyen végzett a korábbi 64.-dikkel szemben, a Burger Kinget pedig új szereplőként köszöntötték a 93.-dik helyen. A Pizza Hut és a sokak szerint kissé túlértékelt Starbucks viszont hátrébb csúszott.

Érdekesen alakult a luxusmárkák sorsa is a lajstromban. Míg egyes brandek, mint például a Louis Vuitton, a Gucci, a Chanel vagy a Rolex megérezték a válságot, addig a Hermés javított, a Burberry és a Ralph Lauren pedig bekerült a sokak által irigyelt százas rangsorba.

Érdekesség, hogy a pénzügyi válságot megelőzően a pénzügyi vállalkozások és a luxusmárkák értéke volt amely legerőteljesebben növekedett. Korábban az mfor.hu-nak nyilatkozó szakértők ezt azzal magyarázták, hogy a pénzügyi szolgáltatók építették legprogresszívebben a márkáikat, ráadásul a szektorban történt nagyszámú felvásárlások a márkák folyamatos megújításával, arculatváltással járt, továbbá állandó médiavisszhangot jelentett. Ez utóbbi persze az elmúlt 12 hónapban sem hiányzott, ám ennek hatása feltételezhetően még évekig érezhető lesz.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.