TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Normális, kiegyensúlyozott és racionális év lesz 2003 - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) igazgatósági ülését követően.

A miniszterelnök kijelentette a magyar gazdaságpolitika elkötelezett amellett, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a gazdasági növekedés, ami elképzelhetetlen az egyensúly fenntartása és reformok nélkül. Véleménye szerint teljesíthető, hogy az idei évi 8,4 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt jövőre 4,5 százalékra csökkentsék.

Medgyessy Péter elmondta: 2003-ban a bruttó hazai termék (GDP) 4-4,5 százalék körül növekedik. Hozzátette: jövőre folytatódni fog a fogyasztói árak enyhe csökkenése. Mint mondta, cél, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya ne haladja meg a GDP 4 százalékát.

A kormányfő szavai szerint paradigmaváltásra van szükség a magyar gazdaságban. Mint mondta, az olcsó munkaerő mint versenyképességi előny csökken, mivel a magyarországi bérek fokozatosan megközelítik az uniós béreket. Hozzátette: a versenyelőny-csökkenést pótolni kell. Úgy fogalmazott, a bérek felzárkóztatására a társadalmi béke érdekében van szükség. Szavai szerint a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az exportorientált vállalati beruházásokat bátorítsa.

A miniszterelnök az uniós csatlakozással kapcsolatban leszögezte: kölcsönös rugalmasságra van szükség mind az unió, mind pedig a csatlakozó országok részéről. - Közös siker, ha jól zárul a kibővítési folyamat, de közös kudarc, ha ezt nem tudják jól megoldani - tette hozzá a kormányfő. Hangsúlyozta: Magyarország a következő években komoly fejlesztési forrásokhoz juthat. Hozzátette: a csatlakozást követően Magyarország igyekszik a tagsági díjat fejlesztési forrásokká konvertálni.

Medgyessy Péter elmondta: vita van az agrárium kérdésében, de az unió a korábbiakhoz képest nagyobb rugalmasságot mutat a kvóták és az induló támogatások területén. Medgyessy Péter úgy véli: jelenleg "rossz szerepmegosztás van". Mint mondta, a kormánypártok elsősorban az uniós csatlakozás előnyeit, míg az ellenzék a hátrányait hangsúlyozza. Véleménye szerint az igazság a kettő között van.

Az integrációnak akkor van értelme, ha közös döntésekről van szó, bizonyos szuverenitásról a csatlakozni vágyó országoknak le kell mondaniuk - jegyezte meg Medgyessy Péter. Hozzátette: Magyarország függetlenségét egy gyors, tartósan stabil fejlődéssel tudja fokozni. Szavai szerint a csatlakozásról szóló népszavazást az aláírás dátuma előtt szükséges kiírni. Mint mondta, nehezen elképzelhető, hogy a miniszterelnök anélkül írná alá a csatlakozásról szóló dokumentumot, hogy nem tudja, a nemzet a háta mögött áll. Az uniós csatlakozás történelmi lehetőség, amivel Magyarországnak élnie kell, amiből nem lehet kimaradni - közölte Medgyessy Péter.

A miniszterelnök kijelentette: a kormány elképzelései szerint Magyarország stabilizáló tényezőként kell hogy működjön a térségben. Mint mondta, cél, hogy Magyarország csatlakozásával ne újabb határvonalak álljanak fel. Hozzátette: a kedvezménytörvény kérdéseiben a kormányzat kész olyan egyeztetésre, amely eleget tesz a magyar kisebbségek, az unió és az anyaország érdekeinek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.