TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. január 10. 19:03

A tőzsdei emelkedés, amely nap, mint nap új csúcsokat hoz az USA-ban a leggazdagabbak vagyonát is növeli. A Jeff Bezos kezében lévő cégek értéke is történelmi csúcsra ért.

A 2017-es évben a részvénypiac egyik legnagyobb csillaga az Amazon volt, amely egy év alatt 56 százalékkal erősödött. Ennek köszönhetően tavaly nyáron a vállalat alapító-vezetője, Jeff Bezos a világ leggazdagabb embereinek listájának élére lépett, azóta ugyan időlegesen visszavette ezt a címet tőle Bill Gates, ám ősz óta ismét az Amazon főnöke a legnagyobb Krőzus.

Hozzá képest Dagobert bácsi szegény vidéki rokon


Hétfőn Bezos vagyona elérte a 105 milliárd dollárt, ez minden idők legmagasabb értéke, átadva a korábbi Bill Gates által tartott vagyonosodási csúcsot a múltnak. Bár Bezos számos vállalkozásban érdekelt, a tulajdonának összértékét alapvetően az amazon részvények árfolyama határozza meg, hiszen a 105 milliárdból közel 80 milliárdot azok tesznek ki. Igaz egyelőre nincs oka izgulni, hiszen a már említett tavalyi szárnyalást követően idén további 7 százalékkal drágultak a papírok.

Korábban:
Ezekből áll össze Bezos birodalma


A 105 milliárd dolláros vagyon nehezen elképzelhető, hogy mekkora hatalmas összeg, de ha összehasonlítjuk például Magyarország GDP-jével, az talán jelzésértékű, hogy attól nem sokkal marad el. Hazánk 2016-ban 126 milliárd dolláros nemzeti összterméket tudott előállítani, amivel akkor a világ 58. legerősebb gazdasága voltunk. A magyar GDP-nél alacsonyabb volt az ukrán, a szlovák és a horvát is, ezeket az értékeket Bezos vagyona mind meghaladná. Igaz, érdemes hozzátenni, hogy a GDP és a vagyon nem fedi egymást.

Visszatérve a gazdagok rangsorára Bezos ugyan immár jócskán megelőzi a Microsoft alapítóját, ám annak 92 milliárd körüli tulajdoni értéke a második helyre elég. Árnyalja az is a képet, hogy bár a leggazdagabbak mind aktív jótékonykodók, Gates tempójával lehetetlen versenyezni. A Bloomberg adatai szerint amit eddig adományozott, azzal önmagában is a top 10-be lehetne kerülni a leggazdagabbak listáján. Elsősorban a nevét viselő alapítványt támogatja, azt viszont elképesztő összegekkel, hiszen készpénzben közel 3 milliárd dollárral segítette a szervezetet, mellette pedig 700 millió részvényt is elajándékozott, ami a mostani árfolyamot figyelembe véve 62 milliárd dollárt tenne ki. Így, a meglévő és a jótékony célú összegek a Microsoft alapító esetében 150 milliárdra rúgnának, így ezzel a számítással Bezos elé kerülhetne.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.