3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A tőzsdei emelkedés, amely nap, mint nap új csúcsokat hoz az USA-ban a leggazdagabbak vagyonát is növeli. A Jeff Bezos kezében lévő cégek értéke is történelmi csúcsra ért.

A 2017-es évben a részvénypiac egyik legnagyobb csillaga az Amazon volt, amely egy év alatt 56 százalékkal erősödött. Ennek köszönhetően tavaly nyáron a vállalat alapító-vezetője, Jeff Bezos a világ leggazdagabb embereinek listájának élére lépett, azóta ugyan időlegesen visszavette ezt a címet tőle Bill Gates, ám ősz óta ismét az Amazon főnöke a legnagyobb Krőzus.

Hozzá képest Dagobert bácsi szegény vidéki rokon


Hétfőn Bezos vagyona elérte a 105 milliárd dollárt, ez minden idők legmagasabb értéke, átadva a korábbi Bill Gates által tartott vagyonosodási csúcsot a múltnak. Bár Bezos számos vállalkozásban érdekelt, a tulajdonának összértékét alapvetően az amazon részvények árfolyama határozza meg, hiszen a 105 milliárdból közel 80 milliárdot azok tesznek ki. Igaz egyelőre nincs oka izgulni, hiszen a már említett tavalyi szárnyalást követően idén további 7 százalékkal drágultak a papírok.

Korábban:
Ezekből áll össze Bezos birodalma


A 105 milliárd dolláros vagyon nehezen elképzelhető, hogy mekkora hatalmas összeg, de ha összehasonlítjuk például Magyarország GDP-jével, az talán jelzésértékű, hogy attól nem sokkal marad el. Hazánk 2016-ban 126 milliárd dolláros nemzeti összterméket tudott előállítani, amivel akkor a világ 58. legerősebb gazdasága voltunk. A magyar GDP-nél alacsonyabb volt az ukrán, a szlovák és a horvát is, ezeket az értékeket Bezos vagyona mind meghaladná. Igaz, érdemes hozzátenni, hogy a GDP és a vagyon nem fedi egymást.

Visszatérve a gazdagok rangsorára Bezos ugyan immár jócskán megelőzi a Microsoft alapítóját, ám annak 92 milliárd körüli tulajdoni értéke a második helyre elég. Árnyalja az is a képet, hogy bár a leggazdagabbak mind aktív jótékonykodók, Gates tempójával lehetetlen versenyezni. A Bloomberg adatai szerint amit eddig adományozott, azzal önmagában is a top 10-be lehetne kerülni a leggazdagabbak listáján. Elsősorban a nevét viselő alapítványt támogatja, azt viszont elképesztő összegekkel, hiszen készpénzben közel 3 milliárd dollárral segítette a szervezetet, mellette pedig 700 millió részvényt is elajándékozott, ami a mostani árfolyamot figyelembe véve 62 milliárd dollárt tenne ki. Így, a meglévő és a jótékony célú összegek a Microsoft alapító esetében 150 milliárdra rúgnának, így ezzel a számítással Bezos elé kerülhetne.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.