2p

A lehetséges recessziótól való félelem miatti óvintézkedésként több európai és amerikai nagybank költségvágást és elbocsátást tervez.

A héten a svájci UBS bank jelentette be, hogy megválik 3500 alkalmazottjától, és két és fél milliárd dolláros költségcsökkentést eszközöl, miután a második negyedévben a vártnál rosszabb, 1,02 milliárd frankos profitot ért el.

A hónap elején írtuk arról, hogy költségtakarékossági intézkedések részeként 30 ezer főt érintő leépítésre készül a HSBC Bank. Ez azért is érdekes, mert a bankcsoport adózás előtti eredménye 3 százalékkal 11,5 milliárd dollárra nőtt január-június között az egy évvel korábbi 11,1 milliárdról. Elbocsátásokra készül a Credit Suisse is, ami körülbelül 2000 főt érint majd, miután a bankcsoport második negyedéves profitja az előző évi felére csökkent.

Míg az európai bankok profitvisszaesése mögött elsősorban a görög államkötvényeken elért veszteségük áll, addig az amerikai nagybankok a bedőlt jelzáloghitelek miatt szenvedtek 2011 második negyedévében. Bár a JP Morgan 13, a Citigroup pedig 24 százalékkal növelte nyereségét, a Morgan Stanley 558 milliós, a Bank of America pedig 8,8 (!) milliárd dolláros mínuszt könyvelhetett el.

A Fed volt a megmentő

A 2007-es amerikai hitelválság okozta banksokk enyhítéseként az amerikai jegybank 2007 augusztusa és 2010 áprilisa között 1200 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a piacra. A Bloomberg által közölt céglistán élén, amely azt tartalmazta, hogy mely vállalat részesült a Fed hitelkeretéből, három amerikai nagybank áll: a Morgan Stanley 107,3 milliárd dollárral, a Citigroup 99,5 milliárddal, a Bank of America pedig 91,4 milliárddal részesült az állami pénzesőből. Ezeket az összegeket hivatalosan hitelként helyezte ki a Fed, azok fedezetéül pedig elfogadta a cégeknél lévő kötvényeket, illetve más értékpapírokat is.

Érdekesség, hogy a 30 legnagyobb hitelt igénybe vevő cég majdnem fele európai, a Royal Bank of Scotland például a már említett három amerikai nagybank mögött a negyedik a listán, míg a svájci UBS szintén 2008 őszén érte el a legnagyobb hitelállományát az amerikai jegybank felé, akkor 77,2 milliárd dollárral tartoztak.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!