2001. január 30. 11:00

A magyar állam várhatóan februárban nyújtja be kártérítési keresetét a Fővárosi Bírósághoz a romániai Aurul cég ellen a tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezéssel kapcsolatban .

A magyar állam várhatóan februárban nyújtja be kártérítési keresetét a Fővárosi Bírósághoz a romániai Aurul cég ellen a tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezéssel kapcsolatban - közölte Szecskay András, a Szecskay Ügyvédi Iroda BBLP Moquet Borde vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A magyar államot képviselő nemzetközi ügyvédi iroda vezetője szerint a Fővárosi Bíróság az első tárgyalást jó esetben az év végére, illetve a jövő év elejére írja ki. Szecskay András elmondta: a 18 ügyvéddel dolgozó iroda már 98 százalékban elkészítette a polgári peres eljárás több száz oldalas keresetlevelét, amelynek véleményezése és fordítása jelenleg még zajlik.
- Folyamatban van továbbá a Water Reseach Center angol tanácsadó cég kárbecslési eljárása is, amellyel a keresetlevélben szereplő 29,3 milliárd forintos magyar kárigényt hitelesítik. A szakember megjegyezte az alperes egyetlen mentsége az lehetne, ha a katasztrófa bekövetkezéséért elháríthatatlan külső okot nevezne meg.
- Mivel a ciánszennyezés okainak kivizsgálására létrehozott nagybányai munkacsoport decemberi jelentése megállapítja, hogy nem az időjárás, hanem a bányászati létesítmények elégtelen műszaki állapota okozta a katasztrófát, így ez a jogi érv sem állja meg a helyét - hangsúlyozta Szecskay András.

Gönczy János tiszai kormánybiztos a sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot, szerinte egy újabb szennyezés bármikor bekövetkezhet. A veszély elhárítására egy olyan ötoldali egyezményt javasol, amelyben az érintett országok - Ukrajna, Szlovákia, Románia, Jugoszlávia és Magyarország - környezeti kultúrájuk javítását garantálnák.

A kormánybiztos szorgalmazza továbbá azt is, hogy Magyarországon álljon fel egy olyan regionális ökológiai intézet, amely egységes monitoring hálózatot üzemeltetne, és a fejlesztéseket összehangolva felügyelne a Tisza vízgyűjtőjének biztonságára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.