2001. január 30. 11:00

A magyar állam várhatóan februárban nyújtja be kártérítési keresetét a Fővárosi Bírósághoz a romániai Aurul cég ellen a tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezéssel kapcsolatban .

A magyar állam várhatóan februárban nyújtja be kártérítési keresetét a Fővárosi Bírósághoz a romániai Aurul cég ellen a tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezéssel kapcsolatban - közölte Szecskay András, a Szecskay Ügyvédi Iroda BBLP Moquet Borde vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A magyar államot képviselő nemzetközi ügyvédi iroda vezetője szerint a Fővárosi Bíróság az első tárgyalást jó esetben az év végére, illetve a jövő év elejére írja ki. Szecskay András elmondta: a 18 ügyvéddel dolgozó iroda már 98 százalékban elkészítette a polgári peres eljárás több száz oldalas keresetlevelét, amelynek véleményezése és fordítása jelenleg még zajlik.
- Folyamatban van továbbá a Water Reseach Center angol tanácsadó cég kárbecslési eljárása is, amellyel a keresetlevélben szereplő 29,3 milliárd forintos magyar kárigényt hitelesítik. A szakember megjegyezte az alperes egyetlen mentsége az lehetne, ha a katasztrófa bekövetkezéséért elháríthatatlan külső okot nevezne meg.
- Mivel a ciánszennyezés okainak kivizsgálására létrehozott nagybányai munkacsoport decemberi jelentése megállapítja, hogy nem az időjárás, hanem a bányászati létesítmények elégtelen műszaki állapota okozta a katasztrófát, így ez a jogi érv sem állja meg a helyét - hangsúlyozta Szecskay András.

Gönczy János tiszai kormánybiztos a sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot, szerinte egy újabb szennyezés bármikor bekövetkezhet. A veszély elhárítására egy olyan ötoldali egyezményt javasol, amelyben az érintett országok - Ukrajna, Szlovákia, Románia, Jugoszlávia és Magyarország - környezeti kultúrájuk javítását garantálnák.

A kormánybiztos szorgalmazza továbbá azt is, hogy Magyarországon álljon fel egy olyan regionális ökológiai intézet, amely egységes monitoring hálózatot üzemeltetne, és a fejlesztéseket összehangolva felügyelne a Tisza vízgyűjtőjének biztonságára.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.