2009. december 14. 14:21

A Magyar Posta Zrt. a héten egyeztet a Kézbesítők Szakszervezetével a sztrájkkövetelésükről - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

A Kézbesítők Szakszervezete vasárnap jelentette be, hogy béremelést és a postai ingatlanok eladásából származó bevételből részesedést követel, ezért  tárgyalást kezdeményez a Magyar Posta Zrt.-vel, és eredmény híján sztrájkot szervez.

A Kézbesítők Szakszervezete 2010. január 1-jétől 10 százalékos béremelést követel a 160 ezer forint alatti alapbérrel rendelkező dolgozók részére, a postai ingatlanok - közöttük az üdülők, a Krisztina körúti Postapalota és a Szugló utcai székház - elidegenítéséből származó bevételből pedig minden munkavállalónak egyszeri 100 ezer forint kifizetését kérik.

Tomecskó Tamás elmondta: a jövő évi béremelésről két hónapja tárgyalnak a postás szakszervezetekkel, és itt a Kézbesítők Szakszervezete nem jelezte ez irányú követeléseit. Mivel sztrájk előtti egyeztetést kért a szakszervezet, így a törvényes határidőn belül megkezdik az egyeztetést.

A követelésekkel kapcsolatban a Magyar Posta szóvivője elmondta: a kézbesítők átlagkeresete 1,5 százalékkal magasabb a fizikai állományúak nemzetgazdasági átlagkereseténél. A jóléti ingatlanok értékesítéséből befolyt bevételt a meglévő üdülők, hotelek felújítására fordította a társaság, a két székház értékesítéséből befolyó bevételt pedig - a vagyontanács döntése értelmében - a versenyképesség javítására költik, például ez fedezi a gödöllői új logisztikai beruházás költségeit - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.