<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Miután az elmúlt hetekben a legnagyobb amerikai bankok a vártnál jobb eredményeket közöltek a második negyedévről, most az európai pénzintézeteken a pénzvilág szeme. Az elsőként jelentő Credit Suisse már túlteljesítette az előzetes várakozásokat, és várhatóan több bank is követi majd példáját. Ami a hazai viszonyokat illeti, az OTP legutóbb 150 milliárd forintos nyereséget várt az idei évre, a hazai bankszektor azonban - az OTP nélkül - csupán pozitív nulla eredményt prognosztizál 2009-re.

Nagyobb lesz a profit, mint várták (Mfor-montázs)

Az európai nagybankok közül elsőként, múlt hét csütörtökön a Credit Suisse hozta nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit. A svájci pénzintézet 1,54 milliárd frank (1,04 milliárd euró) nettó eredményt jelentett, ami felülmúlta az előzetes várakozásokat. Az alpesi ország másik vezető pénzintézete, a UBS már nem lehet ilyen boldog, hiszen előzetesen közölte, hogy veszteséggel zárja majd a második negyedévet.

A Financial Times Deutschland (FTD) által megszólaltatott elemzők ezzel együtt utóbbi banknál is észlelnek pozitív fejleményeket: "Nagyon kevés jelet látunk arra, hogy a UBS piaci részesedése csökkenne a tőkepiaci üzletág fontos területein."

Egymilliárd eurós profit lehet a Deutsche Banknál

Szintén pozitív várakozásokat fogalmaztak meg elemzők a Deutsche Bank második negyedéves eredményeivel kapcsolatban – szerintük a német pénzintézet hasonlóan jó eredményekről számol majd be, mint amerikai versenytársai, a Goldman Sachs és a JP Morgan. A Bloomberg által megkérdezett elemzők mintegy egymilliárd eurós nettó nyereséget várnak a banktól – az első negyedévben hasonló szintű, 1,2 milliárd eurós profitot könyvelhetett el a cég.                    

Igaz, elemzők egyúttal figyelmeztetnek arra, hogy a Deutsche Bank összteljesítménye nagyon függ a kölcsön üzletág helyzetétől. Az első félévben ugyanis nagyon sok vállalat vett fel hitelt, ezek a programok azonban lassan kifuthatnak, tehát az üzletág bevételei a második félévben már csalódást keltenek majd, állítják az FTD által megkérdezett elemzők.

Barclay: 3,6 milliárd euró plusz

A brit pénzintézetek - a Deutsche Bankhoz hasonlóan - a második negyedévben szintén profitáltak a tőkepiaci üzletág feléledéséből, egyúttal viszont lehúzza őket a hiteleken elszenvedett veszteség. A JP Morgan Chase elemzése szerint a legnagyobb brit bankoknál, így a Barclaysnél, a Royal Bank of Scotlandnál és a HSBC-nél a nyereséget elsősorban a befektetési banki üzletág szállítja majd. Esetükben ez a szegmens hozza a bevételek harminc százalékát, az adózás előtti nyereséghez pedig hatvan százalékban járul majd hozzá az elkövetkező két évben. A Barclaysnél elemzők mintegy 3,6 milliárd font adózás előtti nyereséget várnak a második negyedévre.

A HSBC az első negyedévben rekordbevételeket és -nyereséget ért el a befektetési banki üzletág területén, ráadásul – globális kiterjedtsége miatt – összességében különösen jó pozíciókból várhatja a világgazdaság fellendülését.

A meglehetősen nehéz helyzetben lévő és időközben már az állam által kontrollált Royal Bank of Scotlandnál a banki befektetési üzletág helyrerázódása a talpraállás egyik fontos feltétele - az elmúlt év hatalmas veszteségeiért ugyanis éppen ez a szegmens volt a felelős.

Santander: 1,9 milliárd eurós profit

Elemzők meglehetősen derűs képet festenek a spanyol pénzintézetek várható mutatóiról. Teszik ezt annak ellenére, hogy az ország az elmúlt évek boomja után most recesszióban van, a problémás kölcsönök aránya pedig 4,64 százalékra kúszott fel, ami a 2008-as érték háromszorosa.

A két legnagyobb bank, a Santander és a BBVA azonban relatív jól állja az ütéseket. Ez többek között annak köszönhető, hogy elkerülték az amerikai subprime-szektor kockázatos befektetéseit, ráadásul latin-amerikai jelenlétüknek köszönhetően meglehetősen sok lábon állnak. Relatív jó helyzetüket jelzi, hogy Emilio Botin, a Santander igazgatótanácsának elnöke az idei évre a tavalyihoz hasonló szintű, 8,9 milliárd eurós nyereséget prognosztizált júniusban. A második negyedévre elemzők egyébként 1,9 milliárd eurós nettó nyereséget várnak.  

Hasonlóan optimisták a szakértők a BBVA-val kapcsolatban, amelytől mintegy 1,4 milliárd eurós nyereséget remélnek a második negyedévben. Ez jelentős, 13 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbi értékhez képest. 

A Société Générale is pluszban lehet

A spanyolországinál már némileg árnyaltabb a kép Franciaországban: a Société Générale csak kismértékű nyereséget prognosztizál az idei második negyedévre – elemzők szerint ez 130 millió eurót tehet ki. Ez annak is köszönhető, hogy lassan elülnek a Jérôme Kerviel által csapott hullámok. Mint ismert, a fiatal bankár 2008 elején leleplezett csalássorozatával mintegy ötmilliárd euró kárt okozott bankjának.   

Ezzel együtt a Société Générale-nál jobban áll a szénája a BNP Paribasnak, amelynek részvényei ebben az évben 50 százalékkal jobban teljesítenek a botrányba keveredett riválisénál. A Citigroup elemzői szerint 1,3 milliárd euró nettó nyereséget jelent majd a BNP a második negyedévről, ami némileg elmarad az első negyedév 1,6 milliárd eurós eredményétől.        

USA: pozitív meglepetés a nagybankoktól  

Hasonlóan pozitív, legalábbis a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeket közöltek az elmúlt hetekben a legnagyobb amerikai bankok. A JP Morgan profitja 2,7 milliárd dollár volt a második negyedévben, ez részvényenként 28 centes nyereséget jelent. Elemzők eredetileg ennél lényegesen kisebb, négycentes profitot vártak részvényenként.

A Goldman Sachs 3,44 milliárd dolláros, részvényenként 4,93 dolláros profitot ért el a második negyedévben, miközben elemzők 3,48 dolláros nyereséget prognosztizáltak papíronként.

A Citigroup 4,3 milliárd dolláros, részvényenként 49 centes nyereségről számolt be, ami sokkal jobb a várt eredménynél - szakértők előzetesen 37 centes papíronkénti veszteséggel számoltak.

Három versenytársához hasonlóan felülmúlta a várakozásokat a Bank of America is, melynél a nettó profit 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, így 3,22 milliárd dollárt, részvényenként 33 centet tett ki. A Bloomberg elemzői felmérése csupán 18 centes papíronkénti nyereséget valószínűsített.

W. B.

Menedzsment Fórum