6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután az elmúlt hetekben a legnagyobb amerikai bankok a vártnál jobb eredményeket közöltek a második negyedévről, most az európai pénzintézeteken a pénzvilág szeme. Az elsőként jelentő Credit Suisse már túlteljesítette az előzetes várakozásokat, és várhatóan több bank is követi majd példáját. Ami a hazai viszonyokat illeti, az OTP legutóbb 150 milliárd forintos nyereséget várt az idei évre, a hazai bankszektor azonban - az OTP nélkül - csupán pozitív nulla eredményt prognosztizál 2009-re.

Nagyobb lesz a profit, mint várták (Mfor-montázs)

Az európai nagybankok közül elsőként, múlt hét csütörtökön a Credit Suisse hozta nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit. A svájci pénzintézet 1,54 milliárd frank (1,04 milliárd euró) nettó eredményt jelentett, ami felülmúlta az előzetes várakozásokat. Az alpesi ország másik vezető pénzintézete, a UBS már nem lehet ilyen boldog, hiszen előzetesen közölte, hogy veszteséggel zárja majd a második negyedévet.

A Financial Times Deutschland (FTD) által megszólaltatott elemzők ezzel együtt utóbbi banknál is észlelnek pozitív fejleményeket: "Nagyon kevés jelet látunk arra, hogy a UBS piaci részesedése csökkenne a tőkepiaci üzletág fontos területein."

Egymilliárd eurós profit lehet a Deutsche Banknál

Szintén pozitív várakozásokat fogalmaztak meg elemzők a Deutsche Bank második negyedéves eredményeivel kapcsolatban – szerintük a német pénzintézet hasonlóan jó eredményekről számol majd be, mint amerikai versenytársai, a Goldman Sachs és a JP Morgan. A Bloomberg által megkérdezett elemzők mintegy egymilliárd eurós nettó nyereséget várnak a banktól – az első negyedévben hasonló szintű, 1,2 milliárd eurós profitot könyvelhetett el a cég.                    

Igaz, elemzők egyúttal figyelmeztetnek arra, hogy a Deutsche Bank összteljesítménye nagyon függ a kölcsön üzletág helyzetétől. Az első félévben ugyanis nagyon sok vállalat vett fel hitelt, ezek a programok azonban lassan kifuthatnak, tehát az üzletág bevételei a második félévben már csalódást keltenek majd, állítják az FTD által megkérdezett elemzők.

Barclay: 3,6 milliárd euró plusz

A brit pénzintézetek - a Deutsche Bankhoz hasonlóan - a második negyedévben szintén profitáltak a tőkepiaci üzletág feléledéséből, egyúttal viszont lehúzza őket a hiteleken elszenvedett veszteség. A JP Morgan Chase elemzése szerint a legnagyobb brit bankoknál, így a Barclaysnél, a Royal Bank of Scotlandnál és a HSBC-nél a nyereséget elsősorban a befektetési banki üzletág szállítja majd. Esetükben ez a szegmens hozza a bevételek harminc százalékát, az adózás előtti nyereséghez pedig hatvan százalékban járul majd hozzá az elkövetkező két évben. A Barclaysnél elemzők mintegy 3,6 milliárd font adózás előtti nyereséget várnak a második negyedévre.

A HSBC az első negyedévben rekordbevételeket és -nyereséget ért el a befektetési banki üzletág területén, ráadásul – globális kiterjedtsége miatt – összességében különösen jó pozíciókból várhatja a világgazdaság fellendülését.

A meglehetősen nehéz helyzetben lévő és időközben már az állam által kontrollált Royal Bank of Scotlandnál a banki befektetési üzletág helyrerázódása a talpraállás egyik fontos feltétele - az elmúlt év hatalmas veszteségeiért ugyanis éppen ez a szegmens volt a felelős.

Santander: 1,9 milliárd eurós profit

Elemzők meglehetősen derűs képet festenek a spanyol pénzintézetek várható mutatóiról. Teszik ezt annak ellenére, hogy az ország az elmúlt évek boomja után most recesszióban van, a problémás kölcsönök aránya pedig 4,64 százalékra kúszott fel, ami a 2008-as érték háromszorosa.

A két legnagyobb bank, a Santander és a BBVA azonban relatív jól állja az ütéseket. Ez többek között annak köszönhető, hogy elkerülték az amerikai subprime-szektor kockázatos befektetéseit, ráadásul latin-amerikai jelenlétüknek köszönhetően meglehetősen sok lábon állnak. Relatív jó helyzetüket jelzi, hogy Emilio Botin, a Santander igazgatótanácsának elnöke az idei évre a tavalyihoz hasonló szintű, 8,9 milliárd eurós nyereséget prognosztizált júniusban. A második negyedévre elemzők egyébként 1,9 milliárd eurós nettó nyereséget várnak.  

Hasonlóan optimisták a szakértők a BBVA-val kapcsolatban, amelytől mintegy 1,4 milliárd eurós nyereséget remélnek a második negyedévben. Ez jelentős, 13 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbi értékhez képest. 

A Société Générale is pluszban lehet

A spanyolországinál már némileg árnyaltabb a kép Franciaországban: a Société Générale csak kismértékű nyereséget prognosztizál az idei második negyedévre – elemzők szerint ez 130 millió eurót tehet ki. Ez annak is köszönhető, hogy lassan elülnek a Jérôme Kerviel által csapott hullámok. Mint ismert, a fiatal bankár 2008 elején leleplezett csalássorozatával mintegy ötmilliárd euró kárt okozott bankjának.   

Ezzel együtt a Société Générale-nál jobban áll a szénája a BNP Paribasnak, amelynek részvényei ebben az évben 50 százalékkal jobban teljesítenek a botrányba keveredett riválisénál. A Citigroup elemzői szerint 1,3 milliárd euró nettó nyereséget jelent majd a BNP a második negyedévről, ami némileg elmarad az első negyedév 1,6 milliárd eurós eredményétől.        

USA: pozitív meglepetés a nagybankoktól  

Hasonlóan pozitív, legalábbis a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeket közöltek az elmúlt hetekben a legnagyobb amerikai bankok. A JP Morgan profitja 2,7 milliárd dollár volt a második negyedévben, ez részvényenként 28 centes nyereséget jelent. Elemzők eredetileg ennél lényegesen kisebb, négycentes profitot vártak részvényenként.

A Goldman Sachs 3,44 milliárd dolláros, részvényenként 4,93 dolláros profitot ért el a második negyedévben, miközben elemzők 3,48 dolláros nyereséget prognosztizáltak papíronként.

A Citigroup 4,3 milliárd dolláros, részvényenként 49 centes nyereségről számolt be, ami sokkal jobb a várt eredménynél - szakértők előzetesen 37 centes papíronkénti veszteséggel számoltak.

Három versenytársához hasonlóan felülmúlta a várakozásokat a Bank of America is, melynél a nettó profit 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, így 3,22 milliárd dollárt, részvényenként 33 centet tett ki. A Bloomberg elemzői felmérése csupán 18 centes papíronkénti nyereséget valószínűsített.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!