2001. november 12. 15:13

Tizenhárom jogszabályt módosít a parlament a szavazásra került pénzügyi törvénycsomagban, amely szerint például adómentes lesz a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelem.

A személyi jövedelemadóról szóló törvényt érinti az a változtatás is, amelynek következtében emelkedik az új lakások megvásárlásához, építéséhez, építtetéséhez, valamint a meglévő lakások jelentős bővítéséhez kapcsolódó hitel esetében az adókedvezmény mértéke a jelenlegi 20 százalékról a törlesztő részlet 40 százalékára, abszolút korlátja pedig 35 ezer forintról 240 ezer forintra emelkedik.

Az adóelkerülés lehetőségeinek visszaszorítását célozza, hogy bizonyos esetekben az adóhatóság helyett az adóalanyra hárulna a bizonyítás terhe. A vámtörvényt érintő módosítások alapvetően a vállalt nemzetközi kötelezettségek teljesítése miatt váltak szükségessé: az EU-jogharmonizáció keretében Magyarországnak át kell vennie a vámraktározásra és az ideiglenes behozatalra vonatkozó közösségi előírásokat. A hat hónapot meg nem haladó magyarországi tartózkodás idejére ideiglenes használat céljából behozott, ideiglenes behozatali eljárásban vámkezelt külföldi rendszámú gépjármű általános szabályként mentesül a vámbiztosíték-nyújtás alól.

A számvitelről szóló törvény módosítása értelmében a minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus dokumentum elfogadható számviteli bizonylatként, ha más feltételeiben is megfelel a jogszabályi előírásoknak. Az egyházak hitéleti tevékenységéről szóló törvény módosítása szerint - a népszámlálási adatokra alapozva - az egyházak megkapják a felajánlható szja 1 százalék 80 százalékát, ha a rendelkező adózók nyilatkozatai alapján a felajánlások összege nem éri el ezt a mértéket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.