2002. július 23. 05:43

A munkavállaló munkabére több elemből áll(hat) össze. A munkabér lényegét az alapbér képezi, amely lehet időbér vagy teljesítménybér, illetve ezek kombinációja. Emellett a munkabér részeit képezhetik még a következők: bérpótlék, prémium, jutalék, nyereségrészesedés, borravaló, egyéb bér és kiegészítő fizetés. A munkáltatói oldalon ezen felül jelentkeznek még a bér- és mellékköltségek.

A jutalék két típusa:

  • tiszta jutalék: a munka teljes és egyedüli díja,

  • kiegészítő jutalék: időbérrel együtt jár a munkavállalónak.


4. Nyereségrészesedés
A nyereségrészesedés a munkavégzéssel közvetett kapcsolatban lévő (ezért mérsékelten ösztönző hatású) kiegészítő teljesítménybér. Megállapítása általában munkavállalói csoporthoz kapcsolódik.

5. Jutalom

A jutalom a munkáltató által adott pénzjuttatás, melyhez a munkavállaló megállapított munkabérén felül juthat hozzá vagy munkája elismeréseként vagy meghatározott alkalomból (ünnep, szabadság, évforduló stb.).
A jutalom nem ajándék és nem munkabér, ám néha mégis a munkabérrel esik egy tekintet alá (például végrehajtás során).

6. Borravaló

Mai magyar munkajogunk a borravalót egyéb juttatásnak tekinti, nem munkabérnek.

Kétféle általánosan elterjedt borravaló elosztási rendszer van:

  • kiszolgálási: mindenki az általa kapott borravalót tartja meg;

  • „tronc”: az összes borravaló közös kasszába kerül, melyből mindenki egy minimum-összeget megkap, a maradványt pedig előre megszabott rend alapján osztják szét.


7. Egyéb bér

Azon bérelemek tartoznak ide, melyek egyik korábbiba sem sorolhatók. Két példa: a munkakörön kívül végzett munka díjazása egyéb bérnek tekintendő, miként a munkavállalónak (valamilyen munkatevékenység fejlesztéséért, megkönnyítéséért stb.) kifejezett ún. újítási díj.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.