Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a Mal Zrt. tartozása a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, ami miatt július végével az erőmű beszünteti a szolgáltatást - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

A szolgáltatás fokozatos korlátozását már múlt pénteken megkezdték, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest. Július 31-én az erőmű átáll egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: ha nem történik érdemi változás, az erőmű végső megoldásként beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt. felé, ami a gyár leállásával visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.

Tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel, pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére.

Közölte, hogy a Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

"Olvasatunk szerint a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik.

A Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja Ajka energiaellátását, ellátja az ipari és a lakossági ingatlanok fűtését is. Az erőmű hőszolgáltatás piacának 80 százalékát a Mal Zrt. teszi ki, a lakossági hőszolgáltatás 20 százalékot jelent.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.