2016. november 14. 04:28

Általában a TAO-rendszer keretén belül juttatott pénzekről szólnak a hírek A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvánnyal kapcsolatban. Pedig "rendszeren kívül" is milliárdok folynak a miniszterelnök által létrehozott alapítvány kasszájába.

Ha a felcsúti focialapítványról van szó, akkor embertől függően vagy a TAO-pénzek, vagy az alapító kormányfő jut először az eszünkbe. Bár ez a kettő szorosan összetartozik, hiszen a miniszterelnök kedvenc sportága, a foci és ezen belül az általa életre keltett alapítvány egyértelmű nyertese a 2011 júliusában bevezetett támogatási rendszernek, melynek keretén belül a cégek adókedvezményt érvényesíthetnek, ha törvényben meghatározott célokat támogatnak. Így lényegében a költségvetés helyett a művészeti, kulturális terület, vagy különböző sportegyesületek kasszájába folynak nem kevés összegek.

Ebben világelső a felcsúti foci

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) kiemelkedő sikerrel tudja "kihasználni" a rendszer adta lehetőségeket, hiszen a tavaly összekalapozott 1,7 milliárdos TAO-val immár 11 milliárd forinttal gyarapodott a kassza. Ezzel az összeggel nemcsak akadémiai szinten, de az országos focivilágot tekintve is kiemelkedő támogatottsággal bíró szervezetről beszélhetünk. Mindez már csak azért is megdöbbentő, mert a nyilvánvalóan milliárdokból gazdálkodó, az utánpótlás-nevelésre hangsúlyt fektető szervezet focicsapata idén már csak a másodosztályú bajnokságban tudja képviseltetni magát. Hiába az amúgy sok pénzért megvásárolt játékosok.

Több - feltehetően kormánybarát, -közeli - cég azonban még a TAO-n kívül is jelentős összegekkel segíti a felcsúti focit, amiről azonban kevés szó esik. Az alapítvány beszámolóit átvizsgálva ugyanis jól látható, hogy alapvetően három forrásból jut pénzhez a FUNA:

  • költségvetési forrás,
  • TAO,
  • és az adományok.

Utóbbiról csak két dolgot tudhatunk:
1) "más gazdálkodóktól"
2) jelentős összegek érkeznek ezen a jogcímen.

2011 óta összegezve az adományokat kiderült, hogy majdnem annyi pénz érkezett be így az alapítvány kasszájába, mint a TAO-rendszer révén: 10,9 milliárd (!!!) forint. A legjobb év ebből a szempontból 2014 volt, akkor kicsivel több mint 4 milliárd forintot adományoztak a nagylelkű cégek, de 2012-ben és 2015-ben is egyaránt 2,5 milliárd forint felett volt ez az összeg. Egyedül 2011-2012-ben volt alacsonyabb a FUNA ilyen jellegű támogatottsága, akkor "mindössze" 660 és 850 milliót adtak a cégek.

Összegezve a számokat 2011 és 2015 között:
10,9 milliárd érkezett adományként a felcsúti alapítványhoz ,
11 milliárd pedig a TAO-n keresztül,
vagyis 21,9 milliárd forint támogatásban részesült a FUNA.

Arról azonban, hogy ezek az összegek mire is mennek el, minimális és meglehetősen homályos információ szerepel a közhasznúsági jelentésben. A 2015-ös dokumentum szerint:

Azt pedig szintén homály fedi, hogy kik is az ilyen lelkesen adományozó cégek. Igaz, a honlapon szereplő támogatói lista adhat némi támpontot.

(Forrás: pfla.hu)

Székely Sarolta
mfor.hu