Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyar vidékfejlesztési program (VP) hétfői uniós elfogadásával a nagybirtokok vesztettek a kisbirtokokkal szemben, miután egy olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg, amely tükrözi a kormány szándékát, hogy a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: azokat a társadalompolitikai elképzeléseket, amelyeket a magyar kormány ebben a programban képviselni kívánt, az Európai Bizottsággal is sikerült elfogadtatni. Ezzel azt is elfogadták az unió döntéshozói, hogy a beruházások esetében a vidékfejlesztési forrásból elsősorban ne a nagyüzemek, hanem a kis és közepes családi gazdaságok részesüljenek. Így ez a forrás legalább 80 százalékban a kis és közepes gazdaságokat erősíti majd.

Az államtitkár elmondta: a unió közös agrárpolitikája az EU mostani költségvetési ciklusában több mint 12 milliárd eurót, mintegy 3600 milliárd forintot biztosít Magyarország számára. Ebből a forrásból a vidékfejlesztésre jutó összeg több mint 4 milliárd euró, mintegy 1300 milliárd forint. Ez utóbbi keret már tartalmazza azt a 15 százalékos átcsoportosítást és a nagygazdaságok támogatáscsökkentését, amelyről a kormány korábban már döntött - fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy a program elfogadtatásáról folyó uniós tárgyalásokon sikerült Magyarországnak a legfontosabb kérdésekben megvédenie a magyar gazdák, a magyar vidék érdekeit. Példaként hozta a magyar érdekérvényesítés sikerére az öntözésfejlesztés, az agrár-környezetgazdálkodás támogatásának kérdéskörét, valamint a beruházási támogatások ügyét.

Így csökkenthető például a támogatáskoncentráció az agrár-környezetgazdálkodás területén, az öntözött területek arányának növelésével pedig javítható a versenyképesség. A beruházási támogatások esetében elérte Magyarország, hogy a VP forrásainak több mint 40 százaléka kizárólag beruházási támogatásokat szolgál majd - sorolta az államtitkár.

A vidéki munkahelyteremtés és -megtartás szintén fontos prioritás, ezért főként a munkaerő-igényes ágazatokat támogatják majd a vidékfejlesztési program forrásaiból: az állattenyésztést, a kertészetet, a zöldség- és gyümölcstermesztést, az élelmiszer-feldolgozási tevékenységek fejlesztését és az erdőgazdálkodást  - tette hozzá.

Elmondta a vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintot kitevő forrásából több mint 800 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági termelés és az ehhez kapcsolódó élelmiszerfeldolgozás finanszírozására. Utóbbi keretből 200 milliárd forintot biztosítanak élelmiszer-feldolgozási fejlesztésekre, a kertészeti ágazat rendelkezésére több mint 70 milliárd forint áll, az állattenyésztés beruházási támogatására több mint 75 milliárd forint jut, az öntözésfejlesztés kerete több mint 54 milliárd forint. Az agrár-környezetgazdálkodás, valamint az ökológiai gazdálkodás támogatására összesen 240 milliárd forintot fordítanak.

Emellett a Natura 2000-es erdő- és gyepterületek támogatását mintegy 50 milliárd forint szolgálja majd. A kedvezőtlen adottságú területek szintén számíthatnak a jövőben is a már megszokott normatív támogatásra, azaz összesen több mint 23 milliárd forintra.  Az erdőgazdálkodás támogatására mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre. A vidéki térségek fejlesztésére 214 milliárd forintos keretet biztosítottak. Emellett lesz két tematikus alprogram a fiatal gazdák és a rövid ellátási lánc  támogatására. A fiatal gazdák az indulásuk segítésére összesen mintegy 38 milliárd forintot vehetnek igénybe, továbbá beruházásaik támogatási kerete összességében mintegy 39 milliárd forint lesz. A rövid ellátási láncok támogatására 17 milliárd forint jut.  Annak érdekében, hogy az érintettek eligazodjanak az információk között a Miniszterelnökség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös ismertető kiadványt jelentet meg a Vidékfejlesztési Programról - közölte az államtitkár.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.