<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tegnap elküldte Brüsszelbe a 4-es metró pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a dokumentáció elektronikus megérkezéséről meg is érkezett a visszaigazolás – tájékoztatta a Világgazdaságot a hivatal.

A kiküldés után egy – akár több hétig tartó – formai ellenőrzés veszi kezdetét az Európai Bizottságnál. Ezt követően a testület megküldi a magyar fél számára a befogadási értesítést, és elkezdi a dokumentáció tartalmi elemzését, amely hosszabb időt vesz igénybe – hangsúlyozta az NFÜ.

A kormány nem egészen hat héttel ezelőtt arra adott felhatalmazást a NFÜ-nek, hogy a beruházóval akkor kösse meg a metróépítés támogatási szerződését, ha az minden szakmai feltételnek megfelel. Miután a hivatal meggyőződött ezek teljesüléséről, a szerződés aláírását követően a 4-es metró támogatási dokumentációját elküldte Brüsszelbe.

A továbbiakban a hivatal azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 4-es metró pályázatának és beruházásának szakmai előkészítése a főváros felelőssége, míg az NFÜ feladata az, hogy a finanszírozásban megtalálja a megvalósítás szempontjából legkedvezőbb, leggyorsabb eljárást. Ez utóbbi megjegyzés szakértői körökből származó értesülések szerint arra utal, hogy „Budapest még mindig adós pár alapvető dokumentummal”, így például a koherens fővárosi közlekedésfejlesztési stratégiával.

Akadnak, akik az NFÜ lassúságát okolják azért, hogy a metróprojekt eddig nem jutott el Brüsszelbe. Többen ennek tulajdonítják az ügyben illetékes közlekedési irányító hatóságnál közelmúltban lezajlott főigazgató-váltást, s azt is, hogy jelenleg fegyelmi eljárás folyik az érintett közreműködő szervezet, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ vezetője ellen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.