2015. január 28. 11:22

Az amerikai Apple számítástechnikai vállalat 74,5 millió darabot adott el iPhone okostelefonjaiból 2014 negyedik negyedévében, 46 százalékkal többet, mint 2013 negyedik negyedévében. 2014 utolsó három hónapjában óránként 34 ezer darab okostelefont értékesített a vállalat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elképesztőnek nevezte a termékeik iránti keresletet.

Az eladások növekedése különösen jelentős, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az iPhone telefonok átlagára 637 dollárról 687 dollárra nőtt ebben az egy évben. A telefontársaságok által nyújtott kedvezmények miatt a fogyasztók  ennél ténylegesen kevesebbet fizetnek egy új telefonért, de az Apple nyereségét ez nem csökkenti.

Az eladási adatokat segítette, hogy tavaly szeptemberben dobta piacra az Apple új iPhone 6 és iPhone 6 Plus telefonjait, amelyek iránt hatalmas érdeklődés volt az Egyesült Államokban és Kínában is. Kínában a jelek szerint piacvezetővé vált az Apple, és tajvani piaccal együtt nézve 16,1 milliárd dollárt bevétele volt ott.

Az Apple kedd éjszaka kiadott negyedéves jelentése szerint nyeresége 2014 utolsó negyedévében 38 százalékos éves növekedéssel elérte a 18 milliárd dollárt. Az Apple még soha nem keresett ennyit három hónap alatt.

Az Apple részvényenkénti nyeresége 48 százalékos növekedés után 3,06 dollár lett, a bevétel 30 százalékos ugrással 74,6 milliárd dollárra emelkedett. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 2,60 dolláros részvényenkénti profitra és 67,7 milliárd dolláros nyereségre számítottak.

Az okostelefonok mellett sikeresen növelte Macintosh számítógépeinek értékesítését az Apple. A Mac gépekből 5,5 millió darabot adtak el a negyedévben 14 százalékos éves növekedéssel. A táblagépek piacán rosszabbul teljesített az Apple, 18 százalékkal csökkentek az eladások, így 21,4 millió darab iPad táblagépet értékesített.

A dollár árfolyamának erősödése más nemzetközi devizákkal szemben negatívan befolyásolta az Apple eredményét, 4 százalékponttal csökkentette a bevétel növekedésének mértékét. A cég azt várja, hogy 2015 első negyedévében is legalább ennyire kedvezőtlen hatása lesz az erős dollárnak.

Tim Cook a negyedéves adatok ismertetése után bejelentette, hogy áprilisba kezdik árulni az Apple új okosóráját, az Apple Watch készüléket. Az okosórák két - kompakt, illetve méretesebb - változatban lesznek kaphatóak, formájuk négyszögletes lesz lekerekített sarkokkal, standard, sportos és "díszes", aranyberakásos kivitelben.

Az ára várhatóan 349 dollárnál kezdődik (96 ezer 400 forint).  

Az új okosóra szinkronban lesz az Apple többi termékeivel, így a cég iPhone 6 és iPhone 6 Plus okostelefonjaival. Az óra vezeték nélkül feltölthető lesz, ellátják sebességmérővel és giroszkóppal is. A képernyőt zafír borító védi a sérülésektől.

Az óra támogatja a HealthKit egészségügyi adatokat kezelő alkalmazást is. A készülék pulzus- és vérnyomásadatokat rögzít.

Az iWatch a HomeKit platform segítségével asztali számítógépekkel is képes kommunikálni.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.