2002. július 24. 12:21

A világ legdrágább városai - köztük is az első helyen Tokió - Ázsiában vannak. Budapest a megélhetési költségek alapján készült rangsorban a The Economist 130-as listáján a 118. helyezett az idén.

A rangsor alapjául szolgáló New York megélhetési költségeit 100-nak véve Budapest az 51-es indexet kapta, vagyis a magyar fővárosban az élet jelenleg fele olyan drága mint az amerikai metropoliszban. Ezzel Budapest a 130 világvárost felölelő rangsorban a tavalyi 121. helyről lépett előre a 118.-ra, más városokhoz viszonyítva valamelyest drágább lett.

A legdrágább városok között foglal helyet Tokió után Oszaka, Kobe és Hongkong. Európa legköltségesebb városa a norvég főváros, Oslo, amely az 5. helyezett. A hatodik - meglepetésre - a gaboni Libreville. Az Európai Unió országai közül a legdrágább az élet Londonban, - a 8. helyen áll - míg a legolcsóbb Lisszabonban, amely a listán csak a 95. helyezett. Párizs a 17., Bécs idén a 29. a tavalyi 22. hely után.

Érdekesség, hogy az afrikai Harare és az argentin Buenos Aires gyakorlatilag helyet cserélt tavalyhoz képest: míg a zimbabwei főváros a 120. helyről idén a negyedikre ugrott előre, az argentin főváros tavalyi 22. helyét az idén a 120.-ra cserélte. Ez elsősorban az argentin pezó értékcsökkenése, illetve a zimbabwei dollárnak a 100 százalékos infláció ellenére történt szigorú rögzítése miatt következhetett be. Buenos Aires ezzel átadta vezető helyét a latin-amerikai városok között is, sőt immár a régió vizsgált városainak sorában a második legolcsóbb. A térségben Rio de Janeiro és Sao Paulo vezetnek, mindketten a lista 109. helyén.

A 130-as rangsor végén Újdelhi, Johannesburg, Pretoria és Teherán találhatók. A listát évente kétszer közreadó Economist Intelligence Unit (EIU) az érdekességen túl elsősorban a cégeknek szeretne segítséget adni, hogy külföldön dolgozó munkatársaikat az egyes országokban milyen "diétára" fogják.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.