2002. július 24. 12:21

A világ legdrágább városai - köztük is az első helyen Tokió - Ázsiában vannak. Budapest a megélhetési költségek alapján készült rangsorban a The Economist 130-as listáján a 118. helyezett az idén.

A rangsor alapjául szolgáló New York megélhetési költségeit 100-nak véve Budapest az 51-es indexet kapta, vagyis a magyar fővárosban az élet jelenleg fele olyan drága mint az amerikai metropoliszban. Ezzel Budapest a 130 világvárost felölelő rangsorban a tavalyi 121. helyről lépett előre a 118.-ra, más városokhoz viszonyítva valamelyest drágább lett.

A legdrágább városok között foglal helyet Tokió után Oszaka, Kobe és Hongkong. Európa legköltségesebb városa a norvég főváros, Oslo, amely az 5. helyezett. A hatodik - meglepetésre - a gaboni Libreville. Az Európai Unió országai közül a legdrágább az élet Londonban, - a 8. helyen áll - míg a legolcsóbb Lisszabonban, amely a listán csak a 95. helyezett. Párizs a 17., Bécs idén a 29. a tavalyi 22. hely után.

Érdekesség, hogy az afrikai Harare és az argentin Buenos Aires gyakorlatilag helyet cserélt tavalyhoz képest: míg a zimbabwei főváros a 120. helyről idén a negyedikre ugrott előre, az argentin főváros tavalyi 22. helyét az idén a 120.-ra cserélte. Ez elsősorban az argentin pezó értékcsökkenése, illetve a zimbabwei dollárnak a 100 százalékos infláció ellenére történt szigorú rögzítése miatt következhetett be. Buenos Aires ezzel átadta vezető helyét a latin-amerikai városok között is, sőt immár a régió vizsgált városainak sorában a második legolcsóbb. A térségben Rio de Janeiro és Sao Paulo vezetnek, mindketten a lista 109. helyén.

A 130-as rangsor végén Újdelhi, Johannesburg, Pretoria és Teherán találhatók. A listát évente kétszer közreadó Economist Intelligence Unit (EIU) az érdekességen túl elsősorban a cégeknek szeretne segítséget adni, hogy külföldön dolgozó munkatársaikat az egyes országokban milyen "diétára" fogják.