3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elektromos autók piacára szeretne betörni a Faraday Future, amely korábban már többször hangoztatta nagyratörő terveit. A Tesla lehetséges vetélytársa korábban már mutatott be tanulmányautót, ám most az első szériaautójuk jelenhetett meg az utcákon.

Hétfőn Los Angelesben tűnt fel egy tesztautó, amelyet ugyan a szokásoknak megfelelően takartak és maszkíroztak, ám a szakértők szerint a gyártó nem más, mint a Faraday Future. A feltételezést erősíti, hogy az eddig megjelent bemutatkozó anyagokban szereplő ívek jellemezték a középméretű crossovert, amely állítólag elektromos autó volt. A Faraday Futurenek ráadásul Los Angelesben van a központja, így ez is arra utal, hogy a vállalat hamarosan bemutathatja első modelljét.

A vállalat egy tanulmányautót idén már bemutatott, ami egy felsőkategóriás sportkocsi volt, ám a cég vezetői azt jelezték, hogy több szegmensben is meg fognak jelenni modelljeikkel. A bemutató érdekessége egyébként az volt, hogy nem egy autókiállításon történt, hanem az egyik legnagyobb informatikai seregszemlén, Las Vegas-i CES-en.

Így néz ki a januárban bemutatott tanulmányautó

A cég vezetői már akkor elmondták, hogy a nagy gyártókhoz hasonlóan variálható modellekben gondolkoznak, amelyek azonos alapokra (alvázra) épülhetnek. Azt is bejelentették, hogy a Faraday Future crossovert és kompakt városi autót is szeretnének gyártani.

A most lefotózott crossover megjelenése már csak azért sem lenne meglepő, mert a Tesla legújabb modellje is lefele nyitott, a korábbi prémiumkategóriával szemben a Modell 3 középkategóriás járműnek számít. Ez nem véletlen, hiszen ez a piaci tortának a legnagyobb szelete, és a "hagyományos autógyártók" eddig megjelent elektromos autóit is leginkább ide pozícionálták.

A Nissan Leaf néhány éve az év autója volt

A Faraday Future alelnöke áprilisban azt nyilatkozta, hogy a fejlesztések a tervezett ütemben folynak, elmondása szerint akkor a mechanikai és a szoftverek tesztje zajlott. Nick Sampson akkor a Business Insidernek azt mondta, hogy várhatóan még az idén bemutatják az első szériamodelljüket.

A Faraday Future nem titkolt célja, hogy a Tesla babérjaira törjön, más kérdés, hogy a nagy vetélytárs immár ipari méretekben termel és termékpalettája van. Az is igaz, hogy míg a Teslának hosszú évekbe telt, addig a feltörekvő vetélytársnak csupán másfél évbe az első kocsi megalkotása. A népes mérnöki gárda jóvoltából már most 750 embert foglalkoztat a Faraday Futures, a létszám ugyanakkor hamarosan jelentősen bővülhet.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!