3p

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak bizonyos feltételekkel engedélyezte, hogy a Chellomedia Programming BV megvásárolja a Spektrum TV Zrt.-t - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A GVH tájékoztatása szerint a vevőnek - amely nemcsak tv-csatornák tulajdonosa, de kábelszolgáltató is - 2012. július 31-ig biztosítania kell, hogy a Spektrum tv csatornát harmadik fél is szerepeltethesse kínálatában.

A Chellomedia BV ez év áprilisában vásárolta meg a Spektrum TV Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Az ügylet kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal vélelmezi, hogy egy kézben összpontosulhatnak a Discovery és a Spektrum TV-csatornák.

A Chellomedia a Liberty Global Inc. által irányított vállalkozások alkotta csoport tagja. A Liberty-csoport 15 országban rendelkezik távközlési hálózattal, emellett jelentős média- és tartalomszolgáltatást is nyújt világszerte.

A Liberty Global Inc. legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és egyben igazgatósági elnöke John C. Malone, aki egyúttal a legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és vezérigazgatója a Discovery Holding Company-nak is. A Discovery Holding 66 százalékos tulajdonosa a Magyarországon is forgalmazott Discovery ismeretterjesztő csatornát üzemeltető Discovery Communications Inc.-nek.

Ezek alapján megállapítható, hogy John C. Malone a Liberty Global Inc. és a Discovery Holding Company - együtt a Malone-csoport - tényleges irányítójának minősül - írja a GVH a közleményben.

A dokumentum szerint a Malone-csoportnak elvileg érdekévé válhat, hogy a Spektrum csatornát ne értékesítse a vele versenyben álló műsorterjesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak vagy műsorterjesztő cégként elzárkózzék a Spektrummal versengő ismeretterjesztő csatornák megvásárlásától.

A vevő azonban vállalta, hogy a 2012. július 31-ig a Spektrum TV csatorna harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózik el. A Liberty-csoport magyarországi tagjai a kábeltelevíziós, internet és telefonszolgáltatást nyújtó UPC Kft., a telefon- és Internet szolgáltatást, valamint az UPC Direct műholdas televízió szolgáltatást biztosító Monor Telefon Társaság Zrt., a Sport1 és Sport2 műsorait értékesítő Sport1 Holding Zrt., a TV Deko és TV Paprika elnevezésű tematikus csatornákat értékesítő TV Paprika Zrt., illetve a Filmmúzeum nosztalgia filmcsatornát értékesítő Filmmúzeum Zrt.

A Liberty-csoport külföldön működő tagjai a Minimax, a Club, a Romantica, a Europe és a Reality magyar nyelvű és az Extreme Sports csatornákat értékesítik Magyarországon.

A versenyhatóság közölte: utóvizsgálattal fogja ellenőrizni, hogy a Chellomedia teljesítette-e kötelezettségét. Ha nem, akkor a GVH a Chellomedia-Spektrum összefonódást engedélyező határozatát visszavonhatja.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!