TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. szeptember 29. 12:29

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak bizonyos feltételekkel engedélyezte, hogy a Chellomedia Programming BV megvásárolja a Spektrum TV Zrt.-t - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A GVH tájékoztatása szerint a vevőnek - amely nemcsak tv-csatornák tulajdonosa, de kábelszolgáltató is - 2012. július 31-ig biztosítania kell, hogy a Spektrum tv csatornát harmadik fél is szerepeltethesse kínálatában.

A Chellomedia BV ez év áprilisában vásárolta meg a Spektrum TV Zrt. részvényeinek 100 százalékát. Az ügylet kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal vélelmezi, hogy egy kézben összpontosulhatnak a Discovery és a Spektrum TV-csatornák.

A Chellomedia a Liberty Global Inc. által irányított vállalkozások alkotta csoport tagja. A Liberty-csoport 15 országban rendelkezik távközlési hálózattal, emellett jelentős média- és tartalomszolgáltatást is nyújt világszerte.

A Liberty Global Inc. legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és egyben igazgatósági elnöke John C. Malone, aki egyúttal a legnagyobb, de kisebbségi részvénytulajdonosa és vezérigazgatója a Discovery Holding Company-nak is. A Discovery Holding 66 százalékos tulajdonosa a Magyarországon is forgalmazott Discovery ismeretterjesztő csatornát üzemeltető Discovery Communications Inc.-nek.

Ezek alapján megállapítható, hogy John C. Malone a Liberty Global Inc. és a Discovery Holding Company - együtt a Malone-csoport - tényleges irányítójának minősül - írja a GVH a közleményben.

A dokumentum szerint a Malone-csoportnak elvileg érdekévé válhat, hogy a Spektrum csatornát ne értékesítse a vele versenyben álló műsorterjesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak vagy műsorterjesztő cégként elzárkózzék a Spektrummal versengő ismeretterjesztő csatornák megvásárlásától.

A vevő azonban vállalta, hogy a 2012. július 31-ig a Spektrum TV csatorna harmadik felek részére történő értékesítésétől nem zárkózik el. A Liberty-csoport magyarországi tagjai a kábeltelevíziós, internet és telefonszolgáltatást nyújtó UPC Kft., a telefon- és Internet szolgáltatást, valamint az UPC Direct műholdas televízió szolgáltatást biztosító Monor Telefon Társaság Zrt., a Sport1 és Sport2 műsorait értékesítő Sport1 Holding Zrt., a TV Deko és TV Paprika elnevezésű tematikus csatornákat értékesítő TV Paprika Zrt., illetve a Filmmúzeum nosztalgia filmcsatornát értékesítő Filmmúzeum Zrt.

A Liberty-csoport külföldön működő tagjai a Minimax, a Club, a Romantica, a Europe és a Reality magyar nyelvű és az Extreme Sports csatornákat értékesítik Magyarországon.

A versenyhatóság közölte: utóvizsgálattal fogja ellenőrizni, hogy a Chellomedia teljesítette-e kötelezettségét. Ha nem, akkor a GVH a Chellomedia-Spektrum összefonódást engedélyező határozatát visszavonhatja.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.