2001. augusztus 14. 11:00

Az elmúlt öt évben fokozatosan csökkent a magyar gazdaságnak az EU-val szembeni lemaradása: az egy főre jutó GDP vásárlóértéke tavaly immár elérte az uniós átlag 52 százalékát.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint ezzel a tagjelölt országok közül Magyarország javította legnagyobb mértékben a tizenötökhöz viszonyított pozícióját.

Magyarországon, 1996 és 2000 között, az EU-átlaghoz viszonyítva hat százalékponttal nőtt az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számított GDP értéke, ami minden más tagjelölt országénál jobb eredmény -- hangsúlyozza az uniós statisztikai hivatal. Lengyelország ebben az időszakban mindössze 3, Szlovákia 2 százalékot dolgozott le hátrányából, Csehország pedig éppenséggel a térség legnagyobb arányú visszaesését volt kénytelen elkönyvelni e mutatószám tekintetében.

Máltát, Ciprust és Törökországot is beleszámítva tavaly az uniós átlag mindössze 35 százalékát tette ki a tagjelöltek egy főre eső összterméke. Ez enyhe csökkenést jelent az 1996-os 36 százalékhoz képest, mindenekelőtt a cseh és a román gazdaság rossz teljesítményének "köszönhetően".

Az éllovas továbbra is Ciprus (82 százalékkal), ezt követi Szlovénia és Csehország. Rajtuk kívül Magyarország és Málta ért el 50 százalék feletti eredményt. A sereghajtók szerepét Románia, Bulgária, Törökország és a balti államok töltik be.

A luxemburgi statisztikusok mindenesetre biztató jelnek tekintik, hogy 2000-ben -- a megelőző év stagnálása után -- átlagosan 5 százalékkal nőtt a szóban forgó országok GDP-je, ami lényegesen jobb eredmény a tizenötökben regisztrált 3,3 százaléknál. Tavaly immár mind a tizenhárom tagjelölt ország gazdasága növekedést produkált, míg 1999-ben még öten is negatív értéket voltak kénytelenek elkönyvelni.

A tizenhárom ország -- összesítve -- 624 milliárd eurós GDP-je abszolút értéken mindössze 7,3 százalékát jelentette tavaly az unióénak, vásárlóerő-paritáson pedig annak 16 százalékát érte.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.