TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. június 11. 10:06

A DTZ Money into Property című elemzése szerint még további nehéz időkkel kell szembenézni a kereskedelmi ingatlanok árazása tekintetében; az ingatlanárak globális csökkenése tovább fog folytatódni az év során és csak 2010-re várható a stabilizálódás.

A globális ingatlan-tanácsadó szerint, a prémium London City irodapiac az egyetlen olyan jelentős irodapiac világszinten, amely a jelenlegi piaci árakon is vonzó hozamot tud kínálni a befektetőknek. A DTZ globális elemzése több eltérő helyzetben lévő piacot különböztet meg a valós érték  szempontjából. A prémium irodapiacokat vizsgálva a DTZ úgy gondolja, hogy bár London West-End, Madrid, Párizs és Sydney egyelőre még nem érték el a valós értéket, de ez még az idei év során bekövetkezik. Eközben Frankfurt, New York, Sanghaj és Tokió nem fognak a befektetők számára vonzó befektetési célpontot jelenteni egészen 2010-ig.

Tony McGough, a DTZ globális előrejelzési üzletágvezetője hozzáteszi: "Habár azt minden piacról elmondhatjuk, hogy folyamatosan köttetnek üzletek, de jelenleg leginkább csak különleges esetekről van szó, melyek gyakran az eladó szorongatott helyzetének következményei, vagy kiváló minőségű bérlőkkel és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező ingatlanokra vonatkoznak. Elemzésünk kimutatja, hogy a piacok rendszerint elérik a valós értéket mielőtt a válság mélypontjába kerülnek, ezáltal szélesebb körű befektetési lehetőséget teremtve. Ez a teljesen szabad "vadászidény" a befektetők számára még nem kezdődött el, hiszen a piacok többségének még fájdalmas változásokon kell keresztülmennie mielőtt elérik a valós értéket. A helyzet várhatóan az év második felében kezd majd megváltozni, és a legtöbb piac fokozatosan vonzóbbá válik a befektetők számára. Néhány jelentős piac azonban csak 2010-ben éri el a valós értéket."

A DTZ előrejelzései szerint az irodákból származó hozam globális szinten -20% körül lesz 2009-ben, jövőre nulla vagy éppen csak pozitív, majd 2011-től 10% fölé kapaszkodhat. Bár a hozamok stabilizálódni kezdenek néhány piacon, a bérleti díjakra komoly nyomást fog gyakorolni a lanyhuló gazdasági teljesítmény a DTZ által vizsgált összes területen.

Az Egyesült Királyságban a prémium bérleti díjak London City és a West End kerületeiben eddig 31% illetve 23%-kal estek a legmagasabb értékükhöz képest és további 14% illetve 20%-os zuhanás várható a két városrészben a következő néhány évben. A DTZ összességében a londoni irodabérleti díjak 40%-os visszaesésére számít. A 2008-2010-es időszak -46%-os  reál értéken számított kumulatív ingatlanhozamai lesznek a leggyengébbek az Egyesült Királyságban 1921 – az ingatlanadatok rögzítésének kezdete – óta.

A 38 európai, amerikai és ázsiai és csendes-óceáni országot vizsgáló Money into Property számos egyéb jelentős megállapításra jutott, és a 2008-as év során – először mióta a befektetési adatokat nyilvántartják – az Egyesült Királyságban a befektetési célú ingatlanállomány értékének 10%-os esését mutatja ki, amely így 586 milliárd fontot ért el. A jelentés azt is megállapítja, hogy globális szinten a befektetési célú ingatlanállomány értéke – szintén negatív rekordnak számító – 4,4%-al  csökkent 2007 harmadik negyedévének csúcsértéke és 2009 első negyedéve közt. A befektetési volumen pedig csupán 30 milliárd dollár volt a legutóbbi negyedévben, amely 85%-al kevesebb, mint 2007 említett időszakában.
Az elemzés továbbá megállapítja, hogy a határokon átnyúló tőkebefektetések az elmúlt év során 58%-kal estek, 211 milliárdról 89 milliárd dollárra. A Közel-Kelet az egyetlen olyan régió, amely növelte más területekre irányuló befektetéseit (2%-kal), míg minden más régióban 50-80% közötti visszaesés volt tapasztalható a határokon átnyúló befektetések tekintetében. A tavalyi év során az Európai Unión belüli határokon átnyúló befektetések majdnem felére, 95,1 milliárd dollárról 48,4 milliárdra csökkentek. Míg az Európába és Ázsiába irányuló amerikai tőkebefektetések 80 illetve 71%-kal zuhantak.

A DTZ befektetői szándékokat elemző kutatása (DTZ’s Investor Intentions Survey) kimutatta, hogy a felmérésben részt vevő befektetők 83%-a a 2008-as tranzakciók szerény összértékekhez képest is további volumencsökkenésekre számít.

A befektetők várakozásait megerősíti a DTZ bérbeadói kutatása (DTZ Lenders Survey), amely arra enged következtetni, hogy a bérleti feltételek még szigorúbbak lesznek az elkövetkezendő pár évben. A bérbeadók többsége (59%-a) legkorábban 2011-re vár pozitív változást.
Tony McGough, a DTZ globális előrejelzési üzletágvezetője szerint "Míg lassan a valós értékhez való visszatéréshez lehetünk majd szemtanúi, a finanszírozás továbbra is gondot fog okozni, világszerte nehézségeket támasztva az ingatlanpiaci aktivitás helyreállásának."

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.