2016. január 14. 17:10

A világ tőzsdéinek siralmas évkezdésén óriási összegek úsztak el. A Wall Streeten jegyzett vállalatok kapitalizációja 1000 milliárd dollárral csökkent.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A kínai gazdaság lassulása világszerte elbizonytalanította a tőzsdei befektetőket. Minden nagy nemzetközi piac eséssel indított, nem is kicsivel. A kínai gazdaság problémái, illetve a távol-keleti ország tőzsdéjének zuhanása világszerte éreztette a hatását, számos nagy piac szenvedett érzékeny veszteséget az első kereskedési héten. A Financial Times gazdasági napilap hétvégi kimutatása szerint a több mint hétezer globális vállalat részvényárfolyamaiból képzett FTSE All-World Index az idei első héten 5,6 százalékot zuhant, ez 2300 milliárd dollárt meghaladó piaci értékveszteségnek felel meg.

A veszteségek jelentős része a világ legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban jelentkezett, a Wall Streeten 1000 milliárd dolláros csökkenést mértek a CNN beszámolója szerint, amely S&P Dow Jones Indices alapján állapította meg a változás mértékét. Ez az összeg egyébként megfelel a tech szektor nagyágyúi – a Google, a Facebook, az Intel, a Netflix és a Yahoo – összesített értékének.

A vesztesek között nemcsak a sokat emlegetett energia és olajipar, vagy más nyersanyagokhoz kötődő szektor található, hanem a fent említett high-tech cégek is. Bár Kínából több vállalatnak relatív kis bevétele származik, ennek ellenére ezek a társaságok is számottevő árfolyamesést szenvedtek el néhány nap alatt.

Így alakították át a budapesti tőzsdepalotát

A sokak által az egyik legfontosabb tőzsdei mutatónak tekintett, viszonylag szűk kört átfogó Dow Jones 30-as indexének vállalatai 300 milliárd dollárral érnek kevesebbet, mint a múlt év végén. Ez a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének, az ExxonMobil kapitalizációjának felel meg.

A tavalyi év sztárja, a Nasdaq piaca sem büszkélkedhet, hiszen bő egy hét alatt 7 százalékkal zuhant a cégek értéke. Az év elején látott, 8 napon át tartó esés pedig a gazdasági válság kirobbanásakor 2008-ban volt legutóbb.

Ezek után az elemzők immár medve piacról beszélnek, és az előrejelzések szerint az előző csúcsokhoz képest 20 százalék körüli átlagos esésről szól több előrejelzés is. A kínai piaci kockázatok mellett aggodalom a nyersanyagtermelő cégek miatt tapasztalható. A várakozások szerint számos olajcég történetébe sötét korszakként fog az idei év bekerülni, és több elemző az alacsony, akár 20 dollárig zuhanó olajár miatt a szektorban tömeges csődökkel számolnak.

Ugyanakkor vannak olyan elemzők is, akik szerint a mostani piaci turbulencia csak korrekció és tovább tart a jövőben a fellendülés. A tőzsdék lehet, hogy túlvettek voltak, és az árak konszolidálódnak, az amerikai gazdaság helyzete viszont stabil. A Morgan Stanley elemzői a közelmúltban azt közölték, hogy az USA-ban a következő években is folytatódik a bővülés, és 2020-ig nem számítanak recesszióra. Ha és valóban bekövetkezik, akkor az a II. Világháború utáni időszak egyik leghosszabb növekedési szakasza lesz.

mfor.hu