<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.

A kórházszövetség által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott levélben Rácz Jenő MKSZ-elnök és Molnár Attila EGVE-elnök azt írta: a két szervezet "megdöbbenve vette tudomásul" a december 29-én megjelent kormányhatározatot, mely a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkezik. A szervezetek szerint "a határozat végrehajtása az egészségügyben a szakellátás azonnali működésképtelenségét fogja előidézni".

Mint kifejtették, a határozat szerint a rendelkezés csaknem 10 ezer munkavállalót érinthet, akiknek pótlása lehetetlen. Egyrészt azért, mert nincs ennyi képzett orvos, szakdolgozó és egyéb egészségügyben foglalkoztatott munkavállaló, másrészt pedig a határozat megtiltja a megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak álláshelyeinek betöltését. A szervezetek szerint ilyen mértékű létszámcsökkentés a folyamatos és megfelelő minőségű betegellátásban illetve intézmény-üzemeltetésben "vállalhatatlan zavarokat fog eredményezni".

A levélben azt is kiemelték, hogy az egészségügyben lévő sok érintett miatt a kormányhatározatban leírt egyedi mentességi eljárásrend "egyenként biztosan kezelhetetlen lesz" a kormány számára. Ezért a levélben azt kérik Szócska Miklós államtitkártól, hogy a kényszernyugdíjazás ügyében az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel a lehető legrövidebb határidőn belül üljenek le egyeztetni, hogy az intézmények működőképességének megtartására közösen találjanak megoldást.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat a tavalyi év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. E szerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A határozat viszont azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérését követően - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

MTI