2011. január 28. 13:22

A Renault-Nissan tavaly több autót értékesített mint valaha és az elért 10,3 százalékos világpiaci részesedés is a valaha mért legnagyobb lett.

A francia-japán autóipari együttműködés 7,28 autót állított elő, közel egy ötödével többet mint egy évvel korábban.

A két autógyár szövetsége növekvő eladásainak köszönhetően a világ harmadik legnagyobb autógyártójaként zárkózhatott fel a Toyota és a General Motors (GM) mögé, megelőzve a Volkswagent.

A sorrend azonban vitatott, mivel szakértők nem értenek egyet abban, hol húzódik a határvonal a személygépjárművek és a haszongépjárművek között és autógyártók maguk is más-más elvet követnek. A Toyota például beszámítja a haszongépjárműveket gyártó Hino leányvállalata eladásait a konszern forgalmába, míg a GM eladásainak nagy hányadát a személygépkocsinak vett pick-up modellek adják. A Volkswagen a VW Nutzfahrzeuge által gyártott Transporter modellt a figyelembe veszi az értékesítési adataiban, de nem számítja be a konszern forgalmába svéd haszongépjármű leányvállalata a Scania eladásait.

A Toyota tavaly 8,42 millió járművet adott el, a GM pedig 8,39 milliót. A Volkswagen tavaly 7,14 millió autót értékesített. A Volkswagen 2018-ra világelső kíván lenni az autó eladásokban és addigra legalább évi 10 millió autót tervez gyártani.

A Renault-Nissan eladásaiból 4 milliót a Nissan, 2,6 milliót a Renault állított elő. A konszern forgalmát növelte a több mint félmillió eladott Lada, valamint a Dacia és a Renault Samsung Motors forgalma is. A Nissan konszernhez tartozik még az Infiniti luxus márka forgalma is. A Nissan legnagyobb piaca Kína több mint egymillió autóval, a második az Egyesült Államok és csak a harmadik helyen következik Japán.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.