2p

A Renault-Nissan tavaly több autót értékesített mint valaha és az elért 10,3 százalékos világpiaci részesedés is a valaha mért legnagyobb lett.

A francia-japán autóipari együttműködés 7,28 autót állított elő, közel egy ötödével többet mint egy évvel korábban.

A két autógyár szövetsége növekvő eladásainak köszönhetően a világ harmadik legnagyobb autógyártójaként zárkózhatott fel a Toyota és a General Motors (GM) mögé, megelőzve a Volkswagent.

A sorrend azonban vitatott, mivel szakértők nem értenek egyet abban, hol húzódik a határvonal a személygépjárművek és a haszongépjárművek között és autógyártók maguk is más-más elvet követnek. A Toyota például beszámítja a haszongépjárműveket gyártó Hino leányvállalata eladásait a konszern forgalmába, míg a GM eladásainak nagy hányadát a személygépkocsinak vett pick-up modellek adják. A Volkswagen a VW Nutzfahrzeuge által gyártott Transporter modellt a figyelembe veszi az értékesítési adataiban, de nem számítja be a konszern forgalmába svéd haszongépjármű leányvállalata a Scania eladásait.

A Toyota tavaly 8,42 millió járművet adott el, a GM pedig 8,39 milliót. A Volkswagen tavaly 7,14 millió autót értékesített. A Volkswagen 2018-ra világelső kíván lenni az autó eladásokban és addigra legalább évi 10 millió autót tervez gyártani.

A Renault-Nissan eladásaiból 4 milliót a Nissan, 2,6 milliót a Renault állított elő. A konszern forgalmát növelte a több mint félmillió eladott Lada, valamint a Dacia és a Renault Samsung Motors forgalma is. A Nissan konszernhez tartozik még az Infiniti luxus márka forgalma is. A Nissan legnagyobb piaca Kína több mint egymillió autóval, a második az Egyesült Államok és csak a harmadik helyen következik Japán.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!