2001. november 22. 11:00

Az orosz válság óta a legnagyobb elbocsátási hullámot szenvedi el a a magyar gazdaság a kutatók szerint.

A január és október között bejelentett létszámcsökkentések száma az idén várhatóan magasabb lesz, mint a tavalyi, és elérheti az 1998-as, az orosz válság évében mértet. A korábbihoz képest most viszonmt az a különbség, hogy ezúttal egy erősebb gazdaság néz farkasszemet a kihívásokkal, a nyugati és az amerikai gazdaság visszaesésének hatásával.

Mivel a nyugati megyékben az ipari termelés 15-20 százalékkal esett vissza az utóbbi időben, Hegedűs Miklós, a GKI Rt. ügyvezető igazgatója úgy véli, ez a régió veheti át a közeljövőben a Kelet-Magyarországtól az elbocsátási stafétabotot. Ő arra hívja fel a figyelmet, hogy a létszámcsökkentések hátterében a bérmunkáltatás hatékonyságát rontó minimálbér újabb emelése és a forint erősödése áll. A GKI felmérései azt jelzik, hogy a vállalatok 2002-ben lényegében az idei szinten kívánják tartani a létszámot. Az ország egészét tekintve azonban azt lehet mondani, hogy ágazatonként, alágazatonként eltérő mértékben, de stagnálás mutatkozik a létszám alakulásában. Bizonyos térségekben és szakmákban jelentős csökkenés várható. A nyugati megyékben az ipari termelés már eddig is 15-20 százalékkal esett vissza, nagy változás az év utolsó heteiben sem lesz. Hanyatlás mutatkozik a villamos gépek, a számítástechnikai berendezések és a gépkocsik gyártásában is. Azokban a térségekben, amelyekben eddig munkaerőhiány volt, a következő időszakban jelentős létszámleépítés várható. Az ország többi részén ez ellentételeződik, mert feltételezhető, hogy az alapvetően belső piacra termelő kis- és középvállalkozások tevékenysége bővül Széchenyi terv hatására. Az országos képről elmondható, hogy a korábbi szerény létszámnövekedés megtorpanni látszik – tette hozzá a kutató.

Összességében országosan az előző év azonos időszakához képest 2771 fővel emelkedett a január és október között bejelentett elbocsátottak száma. Októberben a bejelentések ezer fővel haladták meg az előző havi átlagot. Az év egészét tekintve a leépítések száma idén várhatóan magasabb lesz, mint tavaly, és elérheti az 1998-as, az orosz válság évében mért szintet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.