<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Adószakértők szerint fokozatosan kivonulnak Magyarországról az offshore társaságok. Bár a jogszabályi változások alapján a kormány holdingokat szeretne idevonzani, a feltételek még mindig nem versenyképesek, írja a Napi Gazdaság.

Noha 2006 elején az uniós kötelezettségek miatt megszűnt az úgynevezett offshore státus és a vele járó kedvezményes (4 százalékos) adókulcs, az érintett cégeket sikerült Magyarországon tartani, az adókedvezményeknek köszönhetően ugyanis 8 százalék alatti effektív társasági adókulccsal dolgozhattak. Mivel jórészt szellemitermék-felügyelettel vagy vállalatfinanszírozással foglalkoznak, kamatjövedelmeik 50 százalékával csökkenthetik társasági adóalapjukat és iparűzési adót, valamint innovációs járulékot sem fizetnek. A tavaly szeptembertől bevezetett négyszázalékos szolidaritási különadó esetében viszont nincs kedvezményük, így a tényleges adóterhelésük körülbelül 12 százalékra nőtt.

Így vesztettek versenyképességükből, mivel Cipruson 10, Írországban pedig 12,5 százalékos az effektív adókulcs - mondta a Napi Gazdaságnak Erdős Gabriella, a PriceWaterhouseCoopers adópartnere. Mivel a migráció költségeit is figyelembe véve az adókülönbözet nem jelentős, az adószakértő szerint tömeges elvándorlásra nem kell számítani. Azok a cégek, amelyek ki akartak vonulni, már megtették - vélekedik László Csaba, a KPMG adópartnere. A volt pénzügyminiszter szerint a cégek fokozatosan építik majd le itteni tevékenységüket.

A társaságiadó-törvény tavalyi módosítása arra utal, hogy a kormányzat szeretné, ha Magyarország a jövőben a vállalatcsoportok finanszírozásának, vagyis a holdingoknak a székhelyévé válna. A módosítás szerint az árfolyamnyereséggel csökkenthetik társasági és szolidaritási adóalapjukat azok, akik bejelentett, legalább 30 százalékos részesedésüket minimum kétévnyi tartás után értékesítik. A holdingtevékenységgel kapcsolatos költségek eddig is levonhatóak voltak, és a hozamot se adóztatták, de Erdős Gabriella szerint további akadályokat kellene elhárítani ahhoz, hogy versenyképesek lehessünk. Akad olyan ország ugyanis, ahol nem kell tartani a bejelentett részesedést, a közel azonos adóterhelést kínáló Luxemburgban pedig egy évnyi tartást írnak elő.

A pénzügyi tárca nem tudja, hány offshore társaság működik még Magyarországon, a státus megszüntetése óta ugyanis nem vezetnek külön nyilvántartást. Utoljára 2002. december 31-én jegyezhettek be offshore céget, akkor 945 adózót tartottak nyilván, számuk ezután fokozatosan csökkent, 2005 végén 729 volt, közülük 82 társaság már végelszámolás vagy felszámolás alatt áll, közli a Napi Gazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.