Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Adószakértők szerint fokozatosan kivonulnak Magyarországról az offshore társaságok. Bár a jogszabályi változások alapján a kormány holdingokat szeretne idevonzani, a feltételek még mindig nem versenyképesek, írja a Napi Gazdaság.

Noha 2006 elején az uniós kötelezettségek miatt megszűnt az úgynevezett offshore státus és a vele járó kedvezményes (4 százalékos) adókulcs, az érintett cégeket sikerült Magyarországon tartani, az adókedvezményeknek köszönhetően ugyanis 8 százalék alatti effektív társasági adókulccsal dolgozhattak. Mivel jórészt szellemitermék-felügyelettel vagy vállalatfinanszírozással foglalkoznak, kamatjövedelmeik 50 százalékával csökkenthetik társasági adóalapjukat és iparűzési adót, valamint innovációs járulékot sem fizetnek. A tavaly szeptembertől bevezetett négyszázalékos szolidaritási különadó esetében viszont nincs kedvezményük, így a tényleges adóterhelésük körülbelül 12 százalékra nőtt.

Így vesztettek versenyképességükből, mivel Cipruson 10, Írországban pedig 12,5 százalékos az effektív adókulcs - mondta a Napi Gazdaságnak Erdős Gabriella, a PriceWaterhouseCoopers adópartnere. Mivel a migráció költségeit is figyelembe véve az adókülönbözet nem jelentős, az adószakértő szerint tömeges elvándorlásra nem kell számítani. Azok a cégek, amelyek ki akartak vonulni, már megtették - vélekedik László Csaba, a KPMG adópartnere. A volt pénzügyminiszter szerint a cégek fokozatosan építik majd le itteni tevékenységüket.

A társaságiadó-törvény tavalyi módosítása arra utal, hogy a kormányzat szeretné, ha Magyarország a jövőben a vállalatcsoportok finanszírozásának, vagyis a holdingoknak a székhelyévé válna. A módosítás szerint az árfolyamnyereséggel csökkenthetik társasági és szolidaritási adóalapjukat azok, akik bejelentett, legalább 30 százalékos részesedésüket minimum kétévnyi tartás után értékesítik. A holdingtevékenységgel kapcsolatos költségek eddig is levonhatóak voltak, és a hozamot se adóztatták, de Erdős Gabriella szerint további akadályokat kellene elhárítani ahhoz, hogy versenyképesek lehessünk. Akad olyan ország ugyanis, ahol nem kell tartani a bejelentett részesedést, a közel azonos adóterhelést kínáló Luxemburgban pedig egy évnyi tartást írnak elő.

A pénzügyi tárca nem tudja, hány offshore társaság működik még Magyarországon, a státus megszüntetése óta ugyanis nem vezetnek külön nyilvántartást. Utoljára 2002. december 31-én jegyezhettek be offshore céget, akkor 945 adózót tartottak nyilván, számuk ezután fokozatosan csökkent, 2005 végén 729 volt, közülük 82 társaság már végelszámolás vagy felszámolás alatt áll, közli a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.