TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tízéves mélypontra süllyedt a feldolgozóipari konjunktúra jelzésére használt beszerzési menedzserindex az Egyesült Államokban. Ez drámai romlást jelez adata már a nyolcadik egymás utáni hónapban csökkent.

Tízéves mélypontra süllyedt a feldolgozóipari konjunktúra jelzésére használt beszerzési menedzserindex az Egyesült Államokban. Ez drámai romlást jelez az amerikai ipar rendelésállományának alakulásában. Az eurózóna megfelelő adata már a nyolcadik egymás utáni hónapban csökkent. Soros György magyar származású amerikai befektető "durva és rázós" földet éréshez hasonlította az utóbbi években tapasztalt amerikai fellendülés várható végét.

Az európai beszerzési index által jelzett lassulás hírét egyszerűen lerázták magukról a piacok, ennek nyomán tegnap csúcsra emelkedett a jennel szemben, öthavi csúcsra a dollárral szemben. A Reuters szerint erősítette az egységes valutát a francia központi bank kormányzójának nyilatkozata, aki az eurózónának és Franciaországnak egyaránt 3 százalékos, inflációmentes növekedést jósolt.

Jean-Claude Trichet optimista nyilatkozatát egy-két hónappal ezelőtt még figyelmen kívül hagyták volna a piacok, amelyek most már arra számítanak, hogy rövid időn belül beáll a paritás az euró és a dollár között. Az egy az egyhez arányt egyébként egyes elemzők még mindig az európai valuta alulértékeltsége kifejeződéseként tartják számon.

Az utóbbi időben viharvert valuta benyomását keltő euró mostani szilárd irányzatát részint arra vezetik vissza, hogy a befektetők most kevésbé az uniós térség adataira figyelnek, hanem a váratlanul és szokatlanul gyorsan romló amerikai gazdasági kilátásokra. Az amerikai NAPM (National Association of Purchasing Management) beszerzési menedzserindex decemberben 43,7-re esett, ennél rosszabb -- 42,9 pontos -- adatot utoljára 1991 áprilisában mutattak ki.

Az önmagában is kontrakciót jelző novemberi, 47,7 pontos adat további erőteljes csökkenését az egész feldolgozó-, illetve a gyáripar számára érvényes rossz előjelnek tekintik. Az általános gazdasági kilátásokat talán csak az javítja valamelyest, hogy a gyáriparral szemben áll az egyre terebélyesedő szolgáltatószektor, amelyben nem érezhető ilyen fokú romlás.

Az amerikai kilátások szempontjából döntőnek tartják, hogy a túl erősnek ígérkező lassulás után sikerül-e a növekedést egy jelenleg optimálisnak tarott, 3--4 százalékos sávba beállítani. Az utóbbi években tapasztalt, e feletti ütem munkaerőhiányt és ezzel együtt érezhető inflációs nyomást indukált. Két százalék körüli vagy az alatti GDP-növekedés viszont bizonyos dezorganizációs irányzatokat gerjeszthet -- hangoztatja a The Wall Street Journal.

Az eurózóna beszerzési menedzserindexe decemberben 53,4 volt, ami 1999. június óta a legalacsonyabb érték, és a feldolgozóipar növekedésének folyamatos lassulását jelzi. Elemzők 54,3-es mutatót vártak decemberre. Az index ebben a ciklusban 2000 áprilisában érte el csúcspontját 60,7 pontnál. Az egyik alindex -- amely az újonnan bevezetett gyártási programokra vonatkozik -- szintén további lassulást valószínűsít, miután 53,9-re csökkent a novemberi 54,8-ról, és ugyancsak a legalacsonyabb volt 1999 júniusa óta.

Az alindexek közül csak a bérköltség nélküli temelési ráfordítások olcsóbbodása adott okot némi bizakodásra, miután 61,3-re csökkent a novemberi 66,7-ről, és augusztus óta a legalacsonyabb volt. Az alindex elsősorban az energiaárak enyhülését jelzi. Az EU számára további bizakodásra adhat okot, hogy -- egyes szakemberek szerint "még" -- nem romlottak a foglalkoztatási mutatók az eurózónában: a foglalkoztatási alindex 52,3 volt decemberben a novemberi 53,6 után. A munkaerő-felvétel 1999. szeptember óta a legkevesbé növekedett decemberben, tükrözve az új megrendelések beérkezésének lassulását.

A felmérésben az eurózóna ipari termelésének 86 százalékát adó német, francia, olasz, spanyol, ír és osztrák vállalatok beszerzéssel foglalkozó vezetőit kérdezik arról, hogy javultak, változatlanok maradtak, vagy romlottak az adataik egy-egy hónapban. A válaszok arányából kialakuló mutatószám 50 felett az ipari termelés növekedését, 50 alatt visszaesését jelzi.


"Soros kemény földet éréstől tart"

Soros György magyar származású amerikai befektető a "kemény földet érés" szerinti forgatókönyvet követő konjunktúralanyhulást jósol az Egyesült Államok számára. Szerinte az amerikai gadaság jelenlegi lassulása alkalmasint több negyedéven át tartó visszaesésbe vagy igen kis növekedésbe torkollhat. A neves befektető szerint az esetleges következmények a világgazdasági rendszer -- az 1997--99-es válság által meggyengített -- perifériáján fognak bekövetkezni. Soros -- aki még az év elején erőteljes amerikai kamatcsökkentést vár -- azon véleményének adott
hangot, hogy az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed jelenleg követi a piacot, ahelyett, hogy vezetné.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.