<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A héten sorra jelennek meg a szerződésmódosítások a nyári vizes vb-vel kapcsolatban. Most egy 80 milliós tételre derült fény.

Igazi kuriózummá válik a nyári vizes világbajnokság, hiszen hónapokkal az esemény után sorra érkeznek a hírek arról, hogy milyen - olykor szokatlan - indokok miatt kellett hozzányúlni az eredeti szerződéshez. Ezek a módosítások pedig szinte kivétel nélkül az eleve rendkívül költséges rendezvény drágulásával járnak.

A szerdai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Hajós Alfréd Sportuszodán végzett munkák is drágábbak lettek, mint azt eredetileg gondolták. A szerződést május 18-án kötötte meg a Bp2017 KFt. a BOTO BAU Kft-vel nettó 870,3 millió forint értékben.

(Fotó: MTI)

A most megjelent hirdetmény szerint azonban különféle pótmunkákat kellett elrendelni, ami miatt az eredeti összeg 79,34 millióval növekszik, így a kivitelező nettó 949,6 milliót zsebelhet be.

A szerződésmódosítás indokai:

  • A közműfeltárásokat követően vált nyilvánvalóvá, hogy az eredeti technológia szerint (horgonyozás) a munka teljes körűen nem elvégezhető, így új alapozás, illetve leterhelés kivitelezése vált szükségessé. Mivel az eseményt követően az eredeti állapotot helyre kell állítani, ideiglenes depóniát is kellett létesíteni a kitermelt föld tárolására.
  • Az Antenna Hungária arra hívta fel a figyelmet, hogy a nehéz aggregátorokat a kavicsalapozás nem tartja meg rendesen, ezért a kiírástól eltérő, vasbeton lemezalapozás készítése vált szükségessé. Ehhez ki kellett termelni a humuszt, aminek átmeneti tárolására szintén kellett egy ideiglenes depónia.
  • A spider cam és a sportvilágítás egyidejű biztonságos működéséhez szükséges acél oszlopok illesztéseinél kengyelezésre volt szükség. Ez szintén nem volt része az eredeti kiírásnak.
  • A műszaki tartalom része volt a sportvilágítás kialakítása, viszont a biztonsági világítás nem szerepelt a dokumentumokban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.