2017. október 17. 13:31

Az Airbus és a Boeing hosszú évek óta ádáz csatát vív. Úgy tűnt az amerikai gyártó lépéselőnybe kerülhet, az Airbus egy most bejelentett tranzakcióval viszont behozta a hátrányát.

Az Airbus és a Bombardier hétfőn jelentette be, hogy az európai gyártó 50 százalékos részesedést szerez előbbi vállalat C szériájának projektjében. Sőt az Airbus 5 éven belül ki fogja vásárolni partnerét az együttműködésből, és teljes mértékben az övék lesz a Bombardier fejlesztése.

A lépés azért volt erős húzás az Airbus részéről mert több szempontból is fenyegetve volt. Egyrészt az ő gépeik részben Európában, részben Kínában készülnek, ezért egy most bevezetett adó jelentős terhet raknak rájuk. A protekcionista amerikai gazdaságpolitika különadóval büntetné őket a külföldi gyártóbázis miatt. Miután a Bombardier gyára az USA-ban, Mobile városában (Alabama állam) található, így ez immár nem fenyeget.


Az ügy előzménye, hogy a Boeing hosszan lobbizott a védővám bevezetése érdekében, és jelenleg közel 300 százalékos az a sarc, amivel az Airbus gépeit terhelik, ha az Egyesült Államokban értékesít gépeket. A mostani megállapodás viszont mind az európai cég, mind pedig a Bombardier szerint mentesíti a védővám megfizetése alól a C széria gépeit. Ez a típus pedig a Boing legnépszerűbb repülőgépének jelent komoly konkurenciát.

Az amerikaiak által bevezetett védővám kapcsán a szakértők azt emelik ki, hogy a színfalak mögött sokkal többről van szó, mint az amerikai munkahelyek megvédése. A Boeing olyan hátországot szeretett volna kialakítani, aminek köszönhetően az amerikai piac egyeduralkodójává válhat.

Magyarországon is tesztelték az Airbus szupergépét

A helyzet iróniája, hogy nem először bosszantja fel a Bombardier a Boeing vezetőit. A kanadai vállalat törekvése régóta az, hogy a harmadik legnagyobb gyártó legyen a kereskedelmi légiközlekedési piacon. Korábban a Boeing mellett ott volt a McDonnell Douglas és Lockheed is. Manapság a Lockheed már nem gyárt polgári célokat szolgáló gépeket, míg a McDonnell Douglast a Boeing bekebelezte. Ugyanakkor az Airbus jelenleg a duálissá vált a globális légiközlekedés nagy szereplője lett a Boeing mellett.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.