TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Airbus és a Boeing hosszú évek óta ádáz csatát vív. Úgy tűnt az amerikai gyártó lépéselőnybe kerülhet, az Airbus egy most bejelentett tranzakcióval viszont behozta a hátrányát.

Az Airbus és a Bombardier hétfőn jelentette be, hogy az európai gyártó 50 százalékos részesedést szerez előbbi vállalat C szériájának projektjében. Sőt az Airbus 5 éven belül ki fogja vásárolni partnerét az együttműködésből, és teljes mértékben az övék lesz a Bombardier fejlesztése.

A lépés azért volt erős húzás az Airbus részéről mert több szempontból is fenyegetve volt. Egyrészt az ő gépeik részben Európában, részben Kínában készülnek, ezért egy most bevezetett adó jelentős terhet raknak rájuk. A protekcionista amerikai gazdaságpolitika különadóval büntetné őket a külföldi gyártóbázis miatt. Miután a Bombardier gyára az USA-ban, Mobile városában (Alabama állam) található, így ez immár nem fenyeget.


Az ügy előzménye, hogy a Boeing hosszan lobbizott a védővám bevezetése érdekében, és jelenleg közel 300 százalékos az a sarc, amivel az Airbus gépeit terhelik, ha az Egyesült Államokban értékesít gépeket. A mostani megállapodás viszont mind az európai cég, mind pedig a Bombardier szerint mentesíti a védővám megfizetése alól a C széria gépeit. Ez a típus pedig a Boing legnépszerűbb repülőgépének jelent komoly konkurenciát.

Az amerikaiak által bevezetett védővám kapcsán a szakértők azt emelik ki, hogy a színfalak mögött sokkal többről van szó, mint az amerikai munkahelyek megvédése. A Boeing olyan hátországot szeretett volna kialakítani, aminek köszönhetően az amerikai piac egyeduralkodójává válhat.

Magyarországon is tesztelték az Airbus szupergépét

A helyzet iróniája, hogy nem először bosszantja fel a Bombardier a Boeing vezetőit. A kanadai vállalat törekvése régóta az, hogy a harmadik legnagyobb gyártó legyen a kereskedelmi légiközlekedési piacon. Korábban a Boeing mellett ott volt a McDonnell Douglas és Lockheed is. Manapság a Lockheed már nem gyárt polgári célokat szolgáló gépeket, míg a McDonnell Douglast a Boeing bekebelezte. Ugyanakkor az Airbus jelenleg a duálissá vált a globális légiközlekedés nagy szereplője lett a Boeing mellett.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.