<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mióta Garancsi István lett a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, látványosan ömleni kezdtek a pénzek. Tavaly kicsivel több mint 1 milliárd forint folyt be a kasszába, ami több mint az előző évi duplája.

A Magyar Természetjáró Szövetség elnökévé 2012-ben választották meg Garancsi Istvánt, Orbán Viktor jóbarátját, aki amellett, hogy a Videoton fociklubb tulajdonosa, azon kevés szerencsések közé tartozik, aki a kaszinóbizniszből is kihasíthat magának egy szép szeletet. Garancsi ezek mellett a természetjáró szövetség élén is nagy sikerrel tudta kamatoztatni jó kapcsolatait. Tavaly ugyanis a szövetség beszámolója szerint kicsivel több mint egymilliárd forint folyt be a kasszába, melynek 36 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett. Az Országos Kékkörön kívüli turista útvonalak karbantartására, fejlesztésre kapott egyszer 350, majd 300 millió forintot. Igaz, ebből a tavaly évben összesen 394,3 millió forintot használtak fel.

A költségvetési forrás mellett nagyobb cégek is megjelentek támogatóként, akiktől összesen 163,3 millió forintot kapott a közhasznúsági jelentés szerint a szövetség. A legnagyobb támogatók néhány kivételtől eltekintve egytől egyig állami cégek:

  • Magyar Fejlesztési Bank (59 milliót használtak fel tavaly a banktól kapott 80 millióból),
  • MVM,
  • Magyar Posta,
  • Szerencsejáték Zrt.,
  • erdészetek.

Ők a legjobban kereső celebek!

Mellettük az állami résztulajdonban álló Moltól és az OTP-től is kapott pénzt a szövetség. Noha a legfrissebb beszámolóban tételesen nem tüntetik fel, de a 2014 és 2013-as év alapján nem tévedhetünk nagyot, ha 10 milliósra taksáljuk a fenti cégektől érkező összegeket.

2014-ben

  • az OTP ugyanis 22 milliót,
  • a Mol 20 milliót,
  • a Mavi 10 milliót,
  • a Szerencsejáték Zrt. pedig 35 milliót adott a természetjáróknak,
  • az erdészetektől pedig 22 milliónál valamivel több érkezett összesen.

A cégek mellett meglepően sok pénzt sikerült szereznie a szövetségnek a Regionális Operatív Program keretén belül is, tavaly ugyanis összesen 406 millió forintot folyósítottak, mivel azonban ezeknél nagyob összegű a teljes elnyert (több évre jutó keretösszeg), 458,9 milliót tudtak elkölteni 2015-ben a részben költségvetési, részben pedig uniós forrásból.

Még ennél is érdekesebb, hogy a teljes összeg az Országos Kékkör nyomvonal fejlesztését fedezi. Az 1160 kilométeres hosszú útvonalra így kilométerenként 395,6 ezer forint jut. 2012 óta összesen 537,2 millió forint pályázati pénzt fordítottak a túraútvonalra, miközben a folyósított összeg 703,8 millió volt.

Székely Sarolta
mfor.hu