TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A frissdiplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek a legnagyobb esélyük, hogy sikeres karriert fussanak be. A két nem közötti különbség nemcsak a fizetésben mutatkozik, hanem a munkakeresés időtartamában, valamint a vezető beosztásban való arányukat nézve is – mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika.

Az Educatio Nonprofit Kft. által készített Frissdiplomások 2012 című tanulmánya szerint a társadalmi különbségek erőteljesen megmutatkoznak a frissdiplomások munkaerő-piaci sikerességi mutatóiban. Jól látszik ez abban, ahogy a jövedelmek alakulását a származási háttér befolyásolja és több esetben szemléletesen megmutatkozik a nemek közti éles különbségekben is. Úgy tűnik tehát, hogy a diploma fentebb említett pozitív hozadékaiban nem egyformán részesülhet minden frissdiplomás csoport.

Biztos családi háttérrel biztosabb a karrier

A felmérés szerint a jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A következő táblázat jól mutatja, hogy az apa iskolai végzettsége mennyiben határozza meg a frissdiplomás fizetését: a legfeljebb 8 általánost vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás.

De nem csak a végzettség, a család anyagi helyzete is tükröződik a frissdiplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be. A családi anyagi helyzet negatív pólusán e különbségek a frissdiplomás keresetekben nem tükröződnek.

Azok a frissdiplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben, ám a külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttér-támogatás, nem elhanyagolható szempont, hogy a külföldi tanulmányok folytatásához az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt.

Férfiaknál az előny a munkaerőpiacon

A férfi és női frissdiplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belül visszajelzett átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrier-út szempontjából is. Megmutatkozik például a munkakereséssel töltött időben: a frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők. A frissdiplomás álláskereső férfiaknak átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettséggel bíró nőknek ez valamivel több mint 4 hónapjába telik.

Hasonló a helyzet, ha a vezető pozíció gyakoriságát nézzük. Nemek szerinti bontásban elemezve a vezető beosztásban dolgozó férfiak jelentősen nagyobb arányával szembesülünk: a pályakezdő diplomások között a vezető beosztásban lévő férfiak aránya csaknem 29 százalék, míg a nőké csaknem 10 százalékkal kevesebb, mindössze 17 százalék.

A Frissdiplomások 2012 című tanulmányban nemek közti foglalkoztatási és pozícióbeli különbségek is megmutatkoznak: a férfiak esetében lényegesen nagyobb a beosztottak/alkalmazottak munkáját irányítók aránya, mint a női diplomások között.

A nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben érinti a női diplomásokat, a végzés utáni években, 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis végzettségükkel egybevágó munkát találniuk, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy diplomájuk ellenére a nők nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

Az egyik legbeszédesebb adat azonban a fizetési különbségekhez kötődik: a Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál. Az összes foglalkoztatottat figyelembe véve ez a jövedelmi különbség még tovább szélesedik. A nemek közti jövedelmi különbségeket természetesen okozhatják szakterületi eltérések, amennyiben például a legmagasabb átlagjövedelmű képzési területeken (informatikai, műszaki) inkább férfiak dolgoznak, míg például a legalacsonyabb jövedelmi szinttel jellemezhető pedagógusképzés inkább nőket foglal magába. A felmérés adatai azonban egyértelműen azt mutatják, hogy a nemek közti jövedelmi különbségeket aligha lehet kizárólag szakterületi eltérésekkel magyarázni, hiszen minden egyes képzési területen belül fennmarad a férfiak legalább 20 ezer forintos jövedelmi előnye.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.