2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

2002-ben nem következett be a világgazdasági recesszióból való - tavaly még 2002 második félévére várt- kilábalás, ehhez a belföldi egyensúlyromlás felgyorsulása is párosult. Nyilvánvaló ezért, hogy 2003 restriktív lesz az egész gazdaságban, így az immár a tőkepiaci szolgáltatások terén liberalizált piaci körülmények között kiélezett versenyhelyzetben helytállni kénytelen pénzügyi közvetítő rendszer számára is komoly kihívást támaszt – áll a Magyar Külkereskedelmi Bank elemzésében.

A bankok - lakossági és KKV üzletágának gyors felfutása miatt is - meglehetősen nagy fix költséghányaddal rendelkeznek, így az elkövetkezendő évben-években valószínűleg a költségek és a bevételek aránya nem fog csökkenni, sőt a mostani mérték fenntartása is komoly eredmény lenne. A mégoly dinamikus lakossági hitelboom - mely ugyan magas marzsokkal és a díjjellegű jövedelmek megugrásával járt - sem tudta a költségbázis emelkedését teljes mértékben ellensúlyozni.

A hatékonyság javulás megtorpanása észlelhető az egy alkalmazottra eső állományoknál. Az alkalmazotti létszám növekedése természetesen itt is negatívan befolyásolta ezek alakulását, de érzékelhető a vállalati hitelezés lassulása, illetve a gyenge lakossági megtakarítások. A lakossági hitelezés gyors felfutása miatt az egy alkalmazottra eső lakossági hitelállomány - gyakorlatilag egyedüli területként - dinamikus növekedést mutat. A grafikon ráirányítja a figyelmet a hiteloldali expanzió finanszírozhatóságának feszültségeire, az addícionálisan bevonandó, magasabb határköltségű tőkepiaci forrásokra, illetve az újra kiéleződő, kamatokat magasan tartó ügyfélforrásokért folyó versenyre.

A banki jövedelemelemek közül a korábbi trendnek megfelelően a jutalék- és díjbevételek emelkedtek jelentősen (több mint 30%-kal), a megnövekedett számú lakossági hitelszerződések jutalékbevételei, illetve általában a kondíciók körében végrehajtott áremelések következtében. A bankok kamateredménye kevésbé növekedett, mindössze 11,6%-kal. Míg az üzleti növekedés és a kamatrés-tágítás csak a kamatbevétel/költségek mutató stabilizálásához volt elegendő, addig a díj- és jutalékbevételek dinamikus növelése úgy tűnik könnyebben tartható.

www.mkb.hu/letoltes/ceb/2002/3_4_eveseredm.pdf


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!